VojvodinaCafe - Građani Sombora žele univerzitet u svom gradu
 • Građani Sombora žele univerzitet u svom gradu

  Grad Sombor sproveo je u saradnji sa istraživačkom kućom GFK istraživanje o zadovoljstvu građana. Somborci su se najviše požalili na putnu infrastrukturu, kupališta, nestručnost i neefikasnost u radu lokalne samouprave. Većina njih tražila je formiranje univerziteta u Somboru. Istraživanje je sprovedeno tokom juna i jula, na uzorku od 500 ispitanika. Svi aspekti rada lokalne samouprave su dobili prelazne, ali niske ocene, prenosi RTV.  U istraživanju se ocenjuje kao zanimljivo da je trećina stanovnika ostala rezervisana po tom pitanju, a čak 49 odsto ispitanika nema jasno definisan stav u vezi sa ukupnim zadovoljstvom gradskim institucijama.

  Broj visokih ocena najveći je za ljubaznost i dostupnost službenika, kao i za relevantnost usluga, dok je najviše negativnih ocena dobila brzina rešavanja zahteva i problema, transparentnost i jednostavnost procedura. Visoku ocenu dobio je i portal e-Uprave grada, a kao najveći problem građani su istakli nestručnost i neefikasnost.

  Većina Somboraca je zadovoljna raznovrsnošću i sadržajem kulturnog života u svom gradz. Za četvrtinu građana najznačajnija manifestacija je Somborski kotlić. Važnost pozorišnog maratona ističe 22 odsto ljudi, a Somborskog leta 17 odsto njih. Čak 84 odsto anketiranih veruje da bi formiranje univerziteta u Somboru pospešilo kulturni i ekonomski razvoj grada. Većina njih smatra i da bi bolje i aktivnije reklamiranje i povećanje smeštajnog kapaciteta doprineli poboljšanju turističke ponude Sombora.

  U svrsishodnost projekata izgradnje robno-transportnih centara na Dunavu i Velikom Bačkom kanalu i aktiviranju rečnog Koridora VII i mreže kanala veruje oko 85 odsto građana Sombora. Dolazak stranih kompanija iz oblasti poljoprivrede bi podzravilo više od polovine građana,a većina njih smatra da je najperspektivnija grana poljoprivrede ratarstvo.

  Istraživanje je pokazalo i da su građani većinom zadovoljni vodosnabdevanjem, ali za nešto više od četvrtine ispitanika ono predstavlja problem. Somborce najviše muči putna infrastruktura, jer 52 odsto njih nije zadovoljno mrežom i kvalitetom puteva, a svega 16 odsto ih je dobro ocenilo, dok je ostatak neutralnog mišljenja. Većina njih je zadovoljna urbanističkim rešenjima u gradu - parkovima i šetalištima, a najnižu ocenu dobila su kupališta.

  Komenatrišući rezultate istraživanja, zamenik gradonačelnika Sombora Vladislav Živanović je kazao da je okalna samouprava dobila prelaznu ocenu, te da on lično ocenom 2,70 nije zadovoljan, ali i da "mnogo problema tišti Sombor".

  "Lokalna samouprava se najteže nosi sa problemom nezaposlenosti, ali sve činimo da stvorimo uslove za dovođenje investitora i za otvaranje novih fabrika. Ovih godinu dana je suviše kratak period da bismo napravili veliki pomak, ali siguran sam da će biti jasnih pokazatelja da idemo napred", kazao je Živanović.

  On je istakao i da je smisao istraživanja bio da se proveri mišljenje građana.

  "Sada slede novi koraci koje ćemo preduzimati na osnovu rezultata istraživanja. U nove, velike projekte bez ovakvih istraživanja ne treba ni ulaziti i ovo je prvi korak, a drugi je razvijanje akcionih planova i studija. Kroz javne rasprave doći ćemo do najboljeg rešenja i povesti grad napred", kazao je zamenik gradonačelnika Sombora.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali