VojvodinaCafe - Zrenjaninsko pozorište deo "Evropske rute"
 • Zrenjaninsko pozorište deo "Evropske rute"

  Narodno pozorište "Toša Jovanović" u Zrenjaninu, uvršteno je u "Evropsku rutu istorijskih teatara", kojom su predstavljeni evropski teatri kao izvanredan deo evropskog kulturnog nasleđa. Zbog specifične arhitekture, očuvanosti i bogate istorije, zrenjaninsko pozorište je deo "Jadranske rute" u okviru "Evropske rute", zajedno sa pojedinim teatrima iz bivše Jugoslavije, objavljeno je na sajtu grada, prenosi RTV.  "Evropska ruta", čiji je koordinator "Perspektiv" - Udruženje istorijskih teatara Evrope, inicirana je 2007. a Evropska unija je podržala njeno dalje razvijanje sve do 2017. godine.

  Tako je 16 partnera iz 12 država sprovelo istraživanje i napravilo internet bazu podataka o svim još postojećim istorijskim pozorištima u Evropi.

  Izabrano je 120 najinteresantnijih i najbolje sačuvanih pozorišnih kuća koje su povezane u kulturno-turističku rutu kroz Evropu.

  Važnost ovakve ideje se ogleda u tome što su pozorišta bila kamen temeljac evropske kulture preko 2500 godina, a zajedno stvaraju poseban deo evropske baštine i odražavaju našu istoriju.

  Podaci o zrenjaninskom teatru datiraju od 1839. godine kada je zgrada žitnog magacina u Zrenjaninu preuređena u pozorište u kom je smeštena najstarija barokna scena u zemlji.

  Sadašnji izgled pozorišta odgovara onom iz 1884., koji mu je vraćen restauracijom 1984. godine.

  Pre nego što je grad dobio svoje profesionalne glumce i Narodno pozorište 1946. , predstave su najpre izvodile mađarske, austrijske i srpske pozorišne trupe.

  Zrenjaninsko pozorište je ime dobilo po srpskom glumcu, rođenom u Zrenjaninu Toši Jovanoviću a od 1982. godine je dom jednog od najboljih svetskih pozorišta lutaka.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali