VojvodinaCafe - Vraćeno 275 nekretnina bivšim vlasnicima u Novom Sadu
 • Vraćeno 275 nekretnina bivšim vlasnicima

  Novi Sad drugi grad u Srbiji po broju rešenih zahteva za povraćaj oduzete imovine. Bivšim vlasnicima, ili njihovim naslednicima, u Novom Sadu je do kraja septembra vraćeno 275 nekretnina oduzetih posle Drugog svetskog rata, pokazuju najnoviji podaci Agencije za restituciju. U strukturi nekretnina za koje su doneta pravnosnažna rešenja o vraćanju, najviše je poslovnih prostora, ukupno 235. Slede stanovi, kojih ima 24, i manje ili veće zgrade - 16.  Po broju vraćenih nekretnina ispred Novog Sada je samo Beograd, a najznačajnija su zdanja Visoke škole za obrazovanje vaspitača, u Ulici Petra Drapšina, odnosno Baletske škole, u Jevrejskoj ulici. One su posle Drugog svetskog rata nacionalizovane od Jevrejske opštine Novi Sad, kojoj su sada i vraćene. Uz to, deo lokala i stanova vraćen je u Tanurdžićevoj palati.

  Mada ne spore da vraćanje imovine jeste, makar i okasnela satisfakcija za državnu otimačinu i brojne nevolje, koje su njihove porodice proživele u poratno vreme, vlasnici, ipak, nerado govore o detaljima.

  - Zadovoljni smo, naravno, što nam je najzad vraćeno ono što nam i pripada, ali prosto želimo da ostanemo u anonimnosti u kojoj smo bili svih prethodnih decenija - objašnjava Novosađanin, čija je porodica uspela da povrati dva stana u centru grada.

  Na drugoj strani, generalna ocena samog toka restitucije je, kako nam potvrđuje Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju u Srbiji, vrlo pozitivna.

  - Moramo biti realni i konstatovati da Agencija za restituciju svoj posao obavlja izvanredno, posebno ako se ima na umu niz opstrukcija, koje stižu iz Republičkog geodetskog zavoda, Katastra, javnih pravobranilaštava - dodaje Antić.

  To svakako hrabri, posebno ako se ima u vidu činjenica da je restitucija proces, koji će trajati godinama. Ukupan broj podnetih zahteva u Srbiji je dostigao brojku od preko 33.000, od čega od vlasnika u Novom Sadu gotovo 12.000.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali