VojvodinaCafe - Toplane u Vojvodini spremne za grejnu sezonu
 • Toplane u Vojvodini spremne za grejnu sezonu

  Sve toplane u Vojvodini spremne su za predstojeću grejnu sezonu koja počinje 15. oktobra. Ipak, cena grejanja ne zna se u svim toplanama, jer se još uvek rade kalkulacije, a krajnju odluku o ceni doneće lakalne samouprave. Veliki broj toplana već je obezbedio potrebne energente za predstojeću grejnu sezonu, dok preostali manji deo taj posao završava ovih dana, poručeno je na sastanku svih energetskih subjekata na teritoriji Vojvodine.  "Daljinski sistemi grejanja su u dobroj meri pripremljeni za početak greje sezone. dovoljne količine energenata obezbeđene za tržište srbije, kako za građane tako i za daljinske sisteme grejanja. i kada je u pitanju mazut i kada je u pitnaju gas kao glavni energent i ugalj kao domaći energent jer neke toplane koriste i ugalj", kaže Zoran Predić, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.

  Ministarstvo rudarstva i energetike je uredbom vlade propisalo metodologiju kojom se omogućava jedinstven pristup formiranju cena kako bi se smanjile razlike u različitim mestima u Srbiji. Međutim ministarstvo ne može da odredi cenu grejanja.

  "Što se tiče cene grejanja ona zavisi naravno i od lokalne samouprave jer prvi korak je da toplane usklade svoje cenovnike sa novom uredbom, da takav predlog predaju osnovaču, a to je lokalna samouprava i nakon toga lok sam donosi odluku o novom cenovniku ili zadržava stari", veli Nenad Stanković, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine.

  Dok su zbog pojeftinjenja gasa u nekim toplanama već poznate nove cene grejanja, neki gradovi još uvek čekaju odluku o korekciji. Tako se, primera radi, u Novosadskoj toplani još uvek ne zna koliko će iznositi nova cena grejanja
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali