VojvodinaCafe - Počeli 30. Dani ludaje u Kikindi
 • Počeli jubilarni 30. Dani ludaje u Kikindi

  Od danas do nedelje, 11. oktobra, Kikinda je domaćin jubilarne, 30-te turističke manifestacija "Dani ludaje". Najavljeni programi, zanimljivi sadržaji, tradicionalna banatska kuhinja i nezaobilazna bundevara učiniće kikindski Trg najvećom gostinskom sobom na Balkanu. Najuspšeniji proizvođači ludaje nadmetaće se i ove godine kako bi proverili ko je odgajio najteži i najduži plod ludaje, a to je i centralni događaj manifestacije.  Zašto su baš Kikinda i sever Banata poznati po ludaji, rumenoj banatskoj lepotici, kojoj je posvećena manifestacija "Dani Ludaje" , možda najbolje objašnjavaju reči Dragiše Ugračine , šef Odseka za turizam opštine Kikinda

  "Mi u Kikindi imamo jako puno ludaje jer ludaja traži ljubav, traži negu, pažnju".

  I baš zato, ponosni su Kikinđani na 30-togodišnju tradiciju turističke manifestacije "Dani ludaje", kroz koju su na pravi način istrajali u negovanju običaja, bogate ponude i raskošnog kolorita Banata. Ipak, najvažniji su bili i ostali domaćini, ljubazni i gostoprimljivi Kikinđani, koji turtističku manifestaciju pretvaraju u pravu porodičnu svetkovinu.

  Banatski fruštuk, seoski rogalj, karneval dece obučene u kostime ukrašene plodovima jeseni, izložbe, druženje starih i novih prijatelja, puno gastronomskih đakonija samo su neki od najavljenih događaja i ponude tokom četiri dana trajanja Dana ludaje u Kikindi. Centralni događaj manifestacije je u subotu, 10. oktobra, kada od 16 sati na gradskom Trgu sledi takmičenje za najteži i najduži plod ludaje:

  "Kikinda je sedište Društva ljubitelja tikava i centar za jugoistočnu Evropu. Sve rezultati merenja ludaja u Kikindi prosleđuju se u Ontario u Kanadi i u SAD, i na taj način ulaze u zvanične rekorde Svetske asocijacije Društva ljubitelja tikava", dodaje Dragiša Ugračina , šef Odseka za turizam opštine Kikinda.

  Ono što je simbol kikindske manifestacije je svakako - bundevara i svake godine domaćini, ali i gosti brinu se da li će je biti dovoljno.

  Uz nadu da će domaćine i goste poslužiti i lepo vreme, Kikinda očekuje dolazak velikog broja turista iz Rumunije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, kao i iz mnogih gradova Srbije.

  Povodom manifestacije "Dani ludaje" granični prelaz sa Rumunijom, Nakovo – Lunga radiće tokom predstojećeg vikenda produženo radno vreme – od 7 do 1 sat posle ponoći.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali