VojvodinaCafe - Džem od slanine na Tesla festu u Novom Sadu
 • Džem od slanine na Tesla festu u Novom Sadu

  Džem od slanine, šah koji svira, robot koji govori, baterija na slanu vodu, samo su deo izuma koji su izloženi na ovogodišnjem “Tesla festu” koji je danas počeo u Novom Sadu i traje sve do četvrtka na Spensu. Učenice Tehničke škole “Pavle Savić” pronašle su stari vojvođanski recept i otrgle ga od zaborava. Džem od slanine, stara vojvođanska poslastica, bila je nezaobilazni deo kuhinje u kome su uživali i stari i mladi.  Učenica Tamara Đorđević kaže da se specijalitet priprema tako što se slanina proprži, te se pomeša sa paradajz pelatom. U smesu se doda so, biber, paprika, pa se sve samelje i stavi u tegle.

  - Džem od slanine je vojvođanska poslastica. Maže se na hleb i idealan je kao užina - objašnjava Đorđević.

  Džem nije slatkog ukusa, ali kako se u Vojvodini slanina jede sa slašću, naziv joj je sasvim prikladan i opravdan. Tegla poslastice košta od 100 do 150 dinara.
  Za sve one koji bi uz šah da stvaraju zvuk, tu je šahovska tabla koja bi mogla da zasvira. Izum Ćirila Bevca sastoji u tome što bi igrač povlačenjem poteza pokretao zvuk, te bi ujedno igrao šah i stvarao melodiju.

  - Niko do sada nije spojio šah i note. Tako bi ljubitelji šaha imali mogućnost da uživaju u igri šaha, ali i u muzici – kaže Bevc.

  Učenici Osnovne škole “Đura Jakšić” iz Kaća, koji su pre dve godine osvojili robota na američkom takmičenju, imali su zadatak da ga pokrenu. Potom su ubacivali softvere, a sada učenici razgovaraju sa robotom i zadaju mu naredbe.

  I tu nije kraj izumima učenika škola. Za bateriju na slanu vodu koju su kreirali učenici srednje Poljoprivredne škole potrebne su: bakarne i aluminijske pločice, papirni listići, slana voda i diode.

  - Baterija radi slično kao akumulator. Bakarna pločica je pozitivan pol, a aluminijska negativan. Papirni listić je separator, dok je slana voda elektrolit. Natrijumovi i kalijmovi joni iz soli su nosioci u slanoj vodi - objašnjava učenik Poljoprivredne škole Siniša Arsić.

  Više od 120 izlagača, pronalazača, mladih talenata, istraživača, škola, instituta, fakulteta i preduzetnika iz zemlje i inostranstva, sa oko 400 inovacija, pronalazaka i radova, učestvuje u ovogodišnjem Tesla festu.

  U okviru “Tesla festa” održaće se i takmičenje - smotra tehničkog stvaralaštva pod nazivom “Inovacioni potencijali mladih”. Međunarodna konferencija o inovacijama i intelektualnoj svojini pod pokroviteljstvom Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) održaće se 13. oktobra, od 11 do 17 sati u amfiteatru.

  “Tesla fest” organizuje Savez pronalazača Vojvodine, a tokom tri decenije manifestacija je prerasla u značajan privredni, naučni i kulturni događaj u zemlji i regionu koji afirmiše inovacije, pronalazaštvo i intelektualnu svojinu kao važan faktor ekonomskog i tehnološkog razvoja.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali