VojvodinaCafe - Festival organske proizvodnje u Subotici
    • Festival organske proizvodnje u Subotici

      U Subotici je otvoren 11. Međunarodni festival organskih proizvoda Bio-fest. Ovogodišnji festival organizovan je u duhu obeležavanja 25 godina rada Udruženja TERRA’S. Po tradiciji dodeljena su priznanja u oblasti organske poljoprivrede. "Mi podučavamo kupce da traže sertitifikat i ostalo, ali su pravilnici ti koji treba da se usvoje i regulišu tačno na koji način može da se spreči eventualna zloupotreba", kaže Snježana Mitrović, jedna od dobitnica priznanja.



      Tema konferencije je „Stanje i perspektive organske proizvodnje u Jugoistočnoj Evropi“.

      Cilj dvodnevnog festivala jeste taj da se usvoje zaključci o tome na kom je stepenu razvoja organska proizvodnja danas.

      Održaće se i okrugli sto na temu „Stop GMO – ekonomski i ekološki aspekti u poljoprivredi“.

      Festivalu prisusutvuju gosti uz okolnih zemalja – Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, a država partner ove godine je Crna Gora.

      U saradnji sa lokalnom samoupravom usvojen je i Akcioni plan za razvoj organske proizvodnje na teritoriji grada do 2020. godine.

      “Ako pogledamo tih 25 godina, možemo da vidimo kako je Udruženje Ovogodišnji festival organizovan je u duhu obeležavanja 25 godina rada Udruženja TERRA’S od civilne, nevladine organizacije postalo značajna institucija. Sve ove godine njihovog lobiranja i njihove ideje da organska proizvodnja postane jedna od razvojnih šansi Subotice dolazi do realizacije", objašnjava Nebojša Daraboš, član Gradskog veća za privredu.

      Već tradicionalno, biće održana izložba organskih proizvoda, te izložba fotografija, degustacija organske hrane i poseta farmama.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      2+6 (rezultat upiši slovima)