VojvodinaCafe - Propao i poslednji pokušaj privatizacije "Dnevnika"
    • Propao i poslednji pokušaj privatizacije "Dnevnika"

      Agencija za privatizaciju proglasila je neuspešnim i treći, poslednji pokušaj privatizacije "Dnevnika" AD, preduzeća, koje je manjinski vlasnik dnevnog lista "Dnevnik", jedinog na srpskom jeziku u Vojvodini. Preduzeće je bilo ponuđeno za 2,74 miliona evra, ali se nijedan kupac nije javio, prenose Novosti.



      - Za razliku od drugog pokušaja prodaje u septembru, kada je jedna od kompanija iz sistema "Matijević" otkupila konkursnu dokumentaciju, ovog puta se ni to nije dogodilo. S obzirom na to da rok za privatizaciju medijskih kuća ističe 31. oktobra, za nove pokušaje više nema vremena - kaže Svetozar Karanović, direktor "Dnevnika" AD.

      Sada u preduzeću očekuju da od Agencije za privatizaciju dobiju zvanično rešenje na osnovu kog bi mogli da objave javni poziv za upis akcija. Pravo na to, pa zakonu, imaju zaposleni, njih ukupno 39.

      - To pravo se odnosi samo na zaposlene, koji do sada nigde nisu uzeli akcije, uključujući i besplatne podele poput, recimo, akcija NIS. Pošto nam je Centralni registar nedostupan, mi u ovom trenutku nemamo informaciju koliko naših radnika to pravo može i da ostvari - ističe Karanović.

      Realnije što može da usledi jeste da neko od poverilaca, kojima "Dnevnik" AD duguje oko 1,5 miliona evra (državi dužan još toliko), pokrene stečajni postupak. To je već nameravao da uradi jedan od najvećih, novosadski "Trgograf", ali je, zbog privatizacije, privremeno bio odustao.

      Stečaj bi, praktično, označio rasprodaju imovine, pa bi "na doboš" uskoro mogla poslovna zgrada na 4.000 kvadrata u Bulevaru oslobođenjlja. Isto važi i za zgradu bivše štamparije na 5.500 kvadrata, kao i atraktivan plac na istoj lokaciji od 11.000 kvadrata. Stečaj neće ugroziti izlaženje dnevnog lista, jer ono zavisi od većinskih vlasnika.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      8-6 (rezultat upiši slovima)