VojvodinaCafe - Žiteljima Jamene kuće i dalje nisu obnovljene
 • Žiteljima Jamene kuće i dalje nisu obnovljene

  Mnogi žitelji Jamene koja je stradala u prošlogodišnjim poplavama žale se da njihove kuće koje su obnovljene i dalje nisu pogodne za život, posebno u hladno zimsko vreme, kada ne mogu da ih zagreju. Branislav Knežević iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu kaže da za to nije bila nadležna Pokrajinska vlada, prenosi Radio televizija Vojvodine.  "Obnovu kuća je radila Vladina Kancelarija za obnovu kojom rukovodi Marko Blagojević, i ona je uložila oko 625.000 evra za obnovu kuća. Reč je o obnovi 35 kuća, 22 je popravljejno, a napravljeno je 13 novih od toga pet montažnih i osam zidanih kuća. Nemamo saznanja da ima kuća koje nisu završene. Očigledno je da ima nekih kuča na kojima treba još raditi da bi bile potpuno uslovne za život", kaže Knežević.

  On smatra da je pomoć stanovnicima Jamene bila velika, ali očigledno nije bila dovoljno.

  "Mislim da država mora da stane iza tih ljudi. Država je pomogla koliko je mogla, ali vidi se da to nije dovoljno", veli Knežević i dodje da je neophodno raditi na prevenciji ovakvih slučajeva.

  Blagojević kaže da je u samu obnovu kuća u Jameni, što od države što od Evropske unije, uloženo oko milion evra.

  "Dakle, svi oni koji su imali pravo na pomoć, tu pomoć su i dobili. Potpuno je jasno da pomoć koju je država dala nije bila dovoljna da pokrije sve troškove obnove. Međutim, u pitanju je pomoć a ne nadoknada štete. Država je pomogla koliko je mogla. Do sada je pomoć dobilo 20.600 porodica u iznosu od pet milijardi dinara. Država je dakle dala sve ono što je imala", kaže Blagojević.

  Objašnjava da su pravo na pomoć imali samo oni kojima je oštećena kuća bila jedino mesto za život. Nisu imali pravo na pomoć ni gastarbajteri ni vikendaši.

  "Da smo i njima davali, onda bi onima kojima je ta kuća bila jedino mesto stanovianja, dobili još manje", objašnjava Blagojević i dodaje da samo osiguravajuće kuće daju obeštećenja u ovakvim slučajevima, a da će država uvek pomoći koliko može.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali