VojvodinaCafe - Uređenje Krivaje, najduže vojvođanske reke
 • Uređenje Krivaje, najduže vojvođanske reke

  Krivaja, najduža vojvođanska reka koja celim svojim 109 kilometara dugim tokom teče kroz Vojvodinu decenijama nije čišćena ni održavana pa je postala pravo ruglo. Po rečima predsednika opštine Srbobran Zorana Mladenovića Krivaja je jedan od tri ovdašnja vodotoka koji se uređuju i u koje je uloženo oko 200 miliona dinara od čega je dve trećine izdvojeno iz kase lokalne samouprave, prenosi RTV.  "Ona će biti znatno dublja. Ova voda ne da nije tekla već je to bio zatvoren vodotok. Sada se stvari menjaju a posle ovih radova steći će se uslovi za izgradnju pešačkih staza uz čitav vodotok Krivaje kroz Srobran. Od Sekset ćuprije do Hipodroma. Tako da će Srbobranci dobiti još jedno mesto za uživanje a ne da se plaše da do nje puste decu", kaže Mladenović.

  Već nakon desetak dana raščišćavanja toka život se vraća u i oko Krivaje. Sufinansijer ovog ne malog posla, koji će prema planu biti završen do kraja meseca, je JVP Vode Vojvodine, kaže Mladenović.

  "S obzirom da radimo i spajanje Kanala sa Krivajom čime ćemo dobiti tri nova jezera ispred Srbobrana trajno će biti rešeni problemi sa vodoma. Zbog toga moramo i zaštitu podići na viši nivo a ekološku svest podstaći i kaznenim merama" – dodaje Mladenović.

  Mladenović podseća da su na obalama Krivaje postojali plaža i vodenica koje su, nemar, bahatost i zagađena voda prosto počistili.

  Prema nekim podacima Krivaja od Prvog svetskog rata nikada nije očišćena pa je od rečice koja je bila ponos Srbobranaca postala muljevita bara od koje su svi bežali.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali