VojvodinaCafe - Šta sve kriju podzemni hodnici Tvrđave?
 • Šta sve kriju podzemni hodnici Tvrđave?

  Ispod Petrovaradinske tvrđave prostire se oko 20 kilometara podzemnih tunela, u kojima je i bunar s kojeg je vodu pio Jozef Drugi, sin Marije Terezije. Hodnici su raspoređeni u četiri nivoa. Svaki nivo je u drugoj boji, pa je prvi nivo označen crvenom, drugi zelenom, treći plavom, a četvrti crnom bojom. Najmisterioznije i najčudnije mesto na dnu četvrtog, crnog nivoa jeste takozvani Kajzer bunar, s kojeg je vodu pio sin Marije Terezije Jozef, austrijski car.  - Postojanje bunara je logično jer je u slučaju opsade bilo važno da vojna posada ima izvor vode. Prema našim istraživanjima, car Josif je nekoliko puta dolazio do bunara. Naspram bunara postoji i tabla na kojoj je zabeleženo na nemačkom jeziku da je on posećivao ovo mesto. Na tabli je ispisano da je Jozef iz bunara pio vodu u pratnji komandanta minerskog korpusa - kaže Leon Šurbanović.

  On i Zoltan Sabadi Kina više od 30 godina istražuju podzemne vojne galerije Petrovaradinske tvrđave. Istovremeno, entuzijasti su došli do otkrića da bunar nije dubok 39 metara, već je deset puta plići od zvaničnih podatka. Bunar je ukrašen betonskim pupoljkom s trinaest latica.

  - Svi simboli koji su raspoređeni u svim spratovima u raznim delovima podzemnih vojnih galerija upućuju na isti taj Kajzer bunar - kaže Zoltan Sabadi Kina.

  Postoji legenda da u blizini Tvrđave postoji zatrpano blago, pa su istraživajući tunele, Leon i njegovi prijatelji nailazili i na tragače za bogatstvom.

  - Godinama u podzemnim vojnim galerijama ima ljudi koji s detektorima za metal ulaze pod Tvrđavu. Jedino što su uspeli da pronađu jeste staro oružje i municija - kaže Leon.

  Bez obzira na to što niko do sada nije uspeo da dokaže legendu nijednim materijalnim dokazom, tragači i dalje tumaraju hodnicima u nadi da će pronaći blago.

  U tunelima postoji i takozvani malteški krst, kao i bezbroj masonskih obeležja. Jedno od masonskih obeležja je i „Ipam miam“. Reč je o natpisu koji su koristili alhemičari i masoni kao oznake na vratima da se kreću ka stvoritelju, ka nečemu što iz ničega postaje nešto, i obrnuto.

  Leon Šurbanović i Zoltan Sabadi Kina više od 30 godina istražuju tunele Petrovaradinske tvrđave, a kažu da su se u avanturu istraživanja uputili jer nema dovoljno literature koja bi zadovoljila njihove apetite. Kruna decenijskog istraživanja biće pretočena u dvodimenzionalnu i trodimenzionalnu mapu podzemnih vojnih galerija Tvrđave, koja će u skorijem periodu biti predočena javnosti.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali