VojvodinaCafe - Sremska Mitrovica formira nove opštine
    • Sremska Mitrovica formira nove opštine

      Gradski čelnici u Sremskoj Mitrovici najavili su da će sledeće godine decentralizovati opštinu i formirati dve nove opštine - Laćarak i Mačvansku Mitrovicu. Kako je za RTV objasnio zamenik gradonačelnika Tomislav Janković politička volja za to postoji, a formiranje novih opština se može očekivati posle predstojećih lokalnih izbora.



      "Zakon o lokalnoj samoupravi daje mogućnost za formiranje novih opština na teritoriji gradova. Potrebno je izmeniti Statut grada, na šta daje saglasnost Skupština grada", objasnio je Janković.

      Zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice je ocenio i da bi bilo neozbiljno da se lokalni izbori iskoriste i za izbore u novoformiranim opštinama, jer se gradska vlast nalazi u poslednjoj godini mandata.

      On je naveo da o tome treba da razmišlja ona politička stranka, koja bude dobila poverenje na predstojećim izborima. Ukoliko Srpska napredna stranka (SNS) dobije poverenje građana, dodao je, decentralizacija će biti sprovedena i Sremska Mitrovica će biti pionir u ovom poslu.

      "Povećanje decentralizacije uz postojeći broj zaposlenih znači efikasniju lokalnu upravu bez povećanja troškova. Za stanovnike tih mesta znači lakše rešavanje komunalnih i drugih problema", istakao je Tomislav Janković.

      Zamenik gradonačelnika je objasnio i da, prema poslednjem popisu, na teritoriji grada živi više od 82 hiljade stanovnika, dok u naseljenim mestima Laćarak i Mačvanska Mitrovica ima preko 11 hiljada, odnosno četiri hiljade stanovnika.

      "To su jedine mesne zajednice na čijoj teritoriji se beleži porast broja stanovnika. To je samo jedan od razloga za realizaciju ovog procesa", dodao je on.

      Janković je poručio i da najava formiranja novih opština nije predizborno obećanje, već realno sagledavanje potreba građana.

      "Želimo da ohrabrimo i ostale lokalne zajednice da se vode našim primerom", poručio je zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice.

      Na pitanje da li se planira formiranje još nekih opština, Janković je odgovorio da do toga neće doći, jer one ne bi opravdale svrhu svojeg postojanja.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      8-6 (rezultat upiši slovima)