VojvodinaCafe - Tehnološki park na ruševinama "Zorke"
    • Tehnološki park na ruševinama "Zorke"

      Grad Subotica će na 22 hektara zemljišta na kome je radila Hemijska industrija "Zorka", izgraditi Privredno-tehnološki park za mala i srednja preduzeća čime će, istovremeno, urediti parcelu koja ruži izgled grada i podstaći razvoj domaćih preduzetnika. Na mestu gde je fabrika "Zorka" punih 106 godina proizvodila veštačko đubrivo, herbicide i pesticide, danas su ruševine i smeće pa žitelji ovog dela grada kažu da, kao što je ova fabrika nekada bila najveći zagađivač Subotice, tako sada njena ruina ruži izgled grada.



      Uskoro bi sve to trebalo da se promeni jer Grad planira da na mestu nekada slavne fabrike izgradi Privredno-tehnološki park za mala i srednja preduzeća, prenosi RTV.

      "Grad će za desetak dana preuzeti u posed 22 hektara zemljišta bivšeg kompleksa "Zorke" koji želimo da pretvorimo u Privredno - tehnološki park za mala i srednja preduzeća. Planiramo da, pod veoma povoljnim uslovima, uz sredstva iz budžeta Grada Subotice, Pokrajine i Republike, oplemenimo taj prostor za zanatlije i preduzetnike, ali i da im damo određenu kreditnu podršku u pogledu investicija", kaže Jene Maglai, gradonačelnik Subotice.

      Privredno-tehnološki park za mala i srednja preduzeća biće izgrađen na 22 hektara građevinskog zemljišta koje će grad Subotica kupiti po ceni od oko 51 milion dinara od preduzeća "Zorka kop", koje će od te sume skoro 30 miliona dinara dati na ime duga za poreze i naknade dok će zemljište biti sanirano kroz IPA projekat sa Kečkemetom, odnosno iz sredstava Evropske unije.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      8-6 (rezultat upiši slovima)