VojvodinaCafe - Renoviran atrijum Muzeja grada Novog Sada
    • Renoviran atrijum Muzeja grada Novog Sada

      Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je prisustvovao svečanom otvaranju atrijuma u centralnom delu Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi. Vučević je tom prilikom rekao da se Novi Sad može ponositi kompletno renoviranim prostorom u okviru zgrade Muzeja grada na Petrovaradinskoj tvrđavi koji sada predstavlja nov, veličanstven deo objekta sa novom lanternom i osvetljenjem, prenosi RTV.



      "U pitanju je atrijum, koji pored toga što je u potpunosti funkcionalan prostor u službi kulture, ima i veliki istorijski značaj. Grad i JP „Zavod za izgradnju grada" su zajednički investirali sredstva za tu namenu izdvojivši oko 25 miliona dinara", rekao je Vučević.

      On je pozvao sve Novosađane, kao i brojne goste Novog Sada, da vide ponudu i sadržaje Muzeja grada i da uživaju u novom, impresivnom izložbenom prostoru.

      "Mi u domenu kulture imamo mnogo toga kvalitetnog da ponudimo, a ovaj atrijum će samo još više upotpuniti kulturnu ponudu grada, sve u kontekstu Novog Sada kao kandidata za Evropsku prestonicu kulture", istakao je Vučević.

      Direktorka Muzeja Grada Novog Sada Vesna Jovičić rekla je da je renovirani prostor atrijuma godinama privođen nameni, kroz brojne rekonstrukcije, adaptacije i sanacije zbog dotrajalosti, a taj veliki projekat je uspešno okončan zahvaljujući, kako je rekla, sluhu za tako veliku investiciju i iskazanom razumevanju gradonačelnika Vučevića i JP " Zavod za izgradnju grada".

      "Radi se o jednoj od najvećih i najznačajnijih investicija u Novom Sadu, a sigurno najznačajnijoj i najvećoj investiciji u oblasti kulture i sa ponosom možemo da kažemo da je ona uspešno okončana", rekla je Jovičić.

      Po njenim rečima novi prostor omogućava stalne i gostujuće muzejske postavke, a u njemu je moguće priređivati i likovne izložbe, koncerte i druge skupove.

      U okviru radova na rekonstrukciji atrijuma Muzeja grada izvršeno je uklanjanje postojeće lanterne atrijuma objekta, izgrađena je nova, lakša, čelično-staklena lanterna koja je postavljena iznad krovnog venca atrijuma.

      Izrađen je i kompletno novi krovni venac, širine 105 centimetara i dužini 110 metara, a na čeličnim krovnim nosačima montirane su staklene površine u aluminijumskim ramovima koji se međusobno spajaju i koji su ujedno i krovni pokrivač lanterne.

      Centralna zgrada Muzeja Grada nalazi se na Gornjem platou Petrovaradinske tvrđave u objektu poznatom pod nazivom "Topovnjača". To je monumentalna barokna građevina, građena u periodu od 1755. do 1760. godine, pravougaone osnove sa dvorišnim atrijumskim prostorom u središnjem delu.

      Rekonstrukcija atrijuma urađena je u skladu sa zahtevom Gradske uprave za kulturu i Muzeja Grada Novog Sada, a na osnovu uslova i mera zaštite propisanih od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      3+7 (rezultat upiši slovima)