VojvodinaCafe - Srećan Božić vernicima koji ga danas proslavljaju
 • Srećan Božić vernicima koji ga danas proslavljaju

  Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru slave danas Božić, praznik rođenja Isusa Hrista. Beogradski nadbiskup Stanislav čestitao je Božić svim vernicima koji taj praznik slave 25. decembra i u poslanici poručio da kultura naših međusobnih odnosa nije u tome da jedni druge potčinjavamo, nego da jedni druge obogaćujemo.  "Dokle god svi ljudi na svim nivoima ne zažive Isusovo milosrđe prema nama samima, među nama će biti nerazumevanja, sukoba i mržnje. To je razlog zašto papa Franja toliko naglašava da, pre svega, treba da se molimo jedni za druge", naveo je Hočevar u Božićnoj poslanici.

  Kako je dodao, papa nas poziva da molimo za sve one koji su išli pogrešnim putem zablude i zločina, i za sve one koji na bilo koji način uništavaju život, jer ko god uništava život, ponovo napada i progoni Isusa.

  Božić po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

  Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

  U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

  Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali