VojvodinaCafe - Srušili F-117, sad prave "bananušu"
  • Srušili F-117, sad prave "bananušu"

    U selu Buđanovci, kod Rume, koje je u svetu postalo poznato od marta 1999. godine, kada je ovde, za vreme bombardovanja SRJ, oboren ponos američke avijacije "nevidljivi" avion "F-117A", ovih dana ponovo je u žiži interesovanja, ali ovog puta po rakiji pečenoj od prezrelih banana.



    Akter ove priče je ovdašnji domaćin Zlatko Sremčević, koji je za početak ispekao oko 90 litara rakije od banana, a pripremio je da ovih dana ispeče još oko 15 "veselih mašina", oko 2,4 tone prevrele komine od banana.

    "Čuo sam da je nekad neko pekao "bananušu", pa da probam. Prezrele banane u magacinu na kvantašu plaćao sam po sto dinara kutiju, onda banane oljuštio i stavio ih u plastičnu burad i kace, a kartonske kutije prodao u selu povrtarima za pakovanje paprike i dinja, i to po 70 dinara, tako da su me banane koštale nešto više od 1,5 dinara po kilogramu. Smejali mi se meštani, međutim, kad su probali rakiju, mnogi su poželeli da je i sami peku", priča Zlatko.

    Od kazana, u koji staje 160 litara komine, Zlatko je dobio po 20 litara dobre rakije. To je bio i razlog da se dalje upusti u posao.

    "Ma, rakija kao grom, 19 gradi bez šećera, malo, kad piješ, ima ukus banane, ali posle, nema mamurluka i glavobolje. Normalno, banane su toliko slatke i zrele da ne treba dodavati u njih šećera, a to znači da dobijam prirodnu rakiju. Posle prve ispečene ture pripremio sam još oko 2,4 tone komine koju ću peći ovih dana", pripoveda Zlatko.

    U Buđanovcima nema plantaža banana, ali zato ih ima na beogradskom kvantašu, gde Zlatko Sremčević kupuje prezrele banane, koje više nisu za ishranu. Kad je pripremao prvu turu za pečenje rakije komšije su se čudom čudile, ali kada su probali novu rakiju, mnogi razmišljaju da se i sami upuste u ovaj posao. Zlatko je, kad je video da je u prvoj turi dobio 90 litara dobre rakije, od 19 gradi, odnosno 37 stepeni, ponovo sa kvantaša doneo 250 kutija banana po 20 kilograma i sve to oljuštio i smestio u burad, pa će ovih dana "vesela mašina" ponovo stići u njegovo dvorište.

    Preračunavamo zajedno sa domaćinom i dolazimo do brojke od 300 litara rakije koju će ispeći od komine koja je trenutno u završnoj fazi vrenja. Pitamo ga šta će sa tolikom rakijom, a on kao iz topa odgovara:

    "Ako je najgora veštačka rakija u trgovini 260 dinara, onda ova prirodna i čista, bez šećera i bilo kakvih primesa, vredi 200 dinara po litru. Prodavaću, a planiram još peći, jer trgovinska kuća - uvoznik, kod koje se snabdevam prezrelim bananama, ima još mnogo banana, koje mora ili baciti, ili prodati. Spremaju se još neki Buđanovčani da uskoče u ovaj posao", ističe Zlatko.

    Recept za pripremanje "bananuše" je, dodaje, veoma jednostavan. "Prezrele banane se oljušte i stave u kace i burad, a onda se svaki dan promešaju. Kad komina provri, a to se događa između deset i 15 dana, vreme je da se rakija ispeče. To je sva pamet u ovom poslu", objašnjava Zlatko, dok degustiramo "bananušu", koja se zapravo i ne razlikuje od šljivovice, samo što miriše na banane, a ne na šljivu.

    Od njegovih komšija, koji su došli da degustiraju "bananušu", saznajemo da je buđanovačka "privredna špijunaža" već saznala da na kvantašu ima oko 100.000 kartonskih kutija banana, što je oko dva miliona kilograma ovog agruma, a preračunato u rakiju moglo bi se dobiti više od 12.000 kazana komine i gotovo 250.000 litara rakije.

    "Mi Buđanovčani smo spremni da eksperimentišemo. Pekli smo nekad i rakiju od dinja, probali da ispečemo rakiju od lubenica. U zlu se i ona može piti, ali ova od banana - to je stvarno prvoklasna rakija", završava priču Zlatko Sremčević.

    U centru sela kažu da kod njih uvek mora biti uzbuđenja i iznenađenja.

    Eto, olupina "nevidljivog" aviona ovde je već zaboravljena, nije više nikakva atrakcija, a pojavila se nova - rakija od banana, koja je postala hit dana u Buđanovcima.
    Komentara Pošaljite komentar

    Kliknite ovde da biste se ulogovali