VojvodinaCafe - Rečni stub Žeželjevog mosta gotov do aprila
 • Rečni stub Žeželjevog mosta gotov do aprila

  Posle pauze zbog loših vremenskih prilika i novogodišnjih i božićnih praznika, u ponedeljak su nastavljeni radovi na novom Žeželjevom mostu. Na gradilištu, doduše, još nije svih stotinak radnika, koliko ih je bilo pre praznika, ali se, ipak, ponovo radi. Most je po ugovoru trebalo da bude završen još u novembru 2013, ali je zbog niza problema rok stalno pomeran. Poslednji dogovor sa izvođačima je da se, konačno, to dogodi do novembra, prenose Novosti.



  - Najveći posao sada je čišćenje ostataka rečnog stuba starog mosta, na čijem temelju će biti podignut i rečni stub za novi most. To bi trebalo da bude gotovo do aprila, a da li će i biti, ostaje da se vidi - kaže izvor "Novosti".

  Radovi su, da podsetimo, još u februaru 2011. povereni špansko-italijanskom konzorcijumu AZVI, a glavni podizvođač je beogradska "Mostogradnja". Iako su najkrupniji ostaci starog rečnog stuba očišćeni još pre dve godine, u kesonu dimenzija 40 h 25 metara ostalo je još mnogo betona.

  - On se specijalnom dizalicom montiranom na barži, najpre, razbija, a potom tovari na baržu i odvozi, što ide dosta sporo. Kada se to završi, preostaje šalovanje, armiranje i izlivanje novog stuba - dodaje naš izvor.

  Posla je još mnogo, pa je zato i neizvesno da li će rečni stub biti gotov do aprila. Kada se to konačno desi, sa bačke i sremske obale Dunava će na stubove biti navezena po dva para čeličnih lukova. Dužina jednog para je 180, a visina 34 metra, dok je drugi dug 220, a visok 47 metara. Ukupna težina je 11.000 tona.

  Prema planu, navoženje lukova, koje će biti komplikovan ali atraktivan događaj, trebalo bi da se obavi u maju. Novosađani bi tada, najzad, mogli da "u komadu" vide novi Žeželjev most.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali