VojvodinaCafe - Sećanje na žrtve Novosadske racije
    • Sećanje na žrtve Novosadske racije

      Kraj Dunava u Novom Sadu i spomenika “Porodica” danas u podne održana je komemoracija, položeni venci i služen pomen žrtvama Novosadske racije, koje su od 21. do 23. januara 1942. godine ubili i pod led bacili mađarski fašisti. Pogrom, u kojem je stradalo više hiljada Novosađana, najviše Srba, Jevreja i Roma, počeo je još 4. januara u Čurugu, a nastavljen je u Šajkaškoj oblasti, Novom Sadu i Bečeju, sve do kraja meseca, prenosi Blic.



      Obraćajući se građanima, crkvenim velikodostojnicima, predstavnicima jevrejske i romske zajednice na Keju žrtava racije, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podsetio je da su prije 74 godine fašisti krvavim pirom zavili Novi Sad u crno i taj zločin čovečanstvo ne sme da zaboravi.

      “Ovaj datum nas obavezuje da tugujemo za nevinim žrtvama, da osudimo neljude, ali da živimo ljudske i civilizacijske vrednosti i da nikada ne zaboravimo”, rekao je Vučević.

      On je podsetio da su nevini ljudi bili izloženi najstrašnijem mučenju i umirali su u ledenoj grobnici Dunava.

      “Ne želimo da ćutimo, ni da zaboravimo zločin koje čovečanstvo ne sme da zaboravi, dan kada su Hortijevi fašisti ubili i pod led bacili više hiljada Novosađana”, rekao je Vučević.

      On je naveo da su u Dunavu ostale cele generacije, celi jedan grad i da su to bili najcrnji i nakrvaviji dani u istriji Novog Sada, kada su stradali Srbi, Jevreji, Romi, krivi u nečijim bolesnim umovima samo zato što su pripadali drugom narodu i veri, što je nedopustivo i neprihvatljivo.

      “Naše dostojanstvo i sećanje nikada neće priznati osvetu i netrpljivost prema drugačijem, ali nećemo nikada prestati da se sećamo, jer tamo gde prestaje istorijsko pamćenje gubi se svaki smisao i kontekst našeg identiteta”, naglasio je Vučević, navodeći da je Novi Sad grad heroj i najbolji primer suživota.

      Episkop jegarski Jeronim, koji je služio pomen za žrtve Novosadske racije, rekao je da su mošti ovih svetih mučenika zauvek progutali Dunav i Tisa, a da je jedina krivica Srba i Jevreja, Roma bila što su postojali u to vreme, što su bili živi i pripadali svom narodu i veri.

      “Okupljamo se svake godine da ove svete mučenike ne bismo izbrisali iz svog varljivog sećanja i sećajući se onoga što se ovde zbilo imao samo jednu želju da se ovo nikada i nigde više ne ponovi, jer smo svedoci da su ovakvi i još strašniji zločini mogući i u naše doba”, rekao je episkog jegarski.

      Pomen žrtvama služio je na hebrejskom i glavni rabin Srbije Isak Asiel koji podsetio na stradanja Jevreja, posebno dece tokom Drugog svetskog rata u logorima širom Evrope.

      Vence na spomenik položili su gradonačelnik Novog Sada, predstavnici ambasada Izraela i Mađarske, delegacije jevrejske i romske zajednice, kao i potomaka žrtava Novosadske racije, a venci su spušteni i u Dunav, uz zvuke sirene.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      3+7 (rezultat upiši slovima)