VojvodinaCafe - "Pekinška patka" dobija prolaz u Novom Sadu
 • "Pekinška patka" dobija prolaz u Novom Sadu

  Legendarna jugoslovenska i novosadska pank grupa Pekinška patka, trebala bi da dobije prolaz u Novom Sadu nazvan po njenom imenu. Taj prolaz nalazi se u centru grada i spaja Poštansku i Jevrejsku ulicu. Neće slučajno baš to mesto poneti naziv novosadske grupe, jer stariji građani sigurno se sećaju davne 1979. godine kada je Pekinška patka svirala u izlogu radnje u tom prolazu, prenosi RTV.  Ako planirate da prođete kroz ovaj prolaz, uskoro ćete morati da "nosite kratku kosu" ili da budete u "sakou starom". Mada biće dovoljno i da samo pevušite ove dve pesme poznatih novosadskih pankera Pekinške patke. Predlog da ovaj prolaz, koji spaja Poštansku i Jevrejsku ulici nosi njihovo ime usvojila je gradska komisija za nazive delova naselja i javnih službi, a konačnu odluku treba da donese Skupština grada.


  "Novi Sad ima veliku i bogatu tradiciju alternativnih i urbanih pokreta. Kad vidimo u poslednjih nekoliko decenija od Tribine mladih pa sve do danas istorija Novog Sada je u značajnoj meri obeležena tim urbanim pokretima. Pekinška patka kao rodonačelnik pank pokreta ne samo u Novom Sadu, nego mnogo šire, zaslužuje svoje mesto tako da je to bio ključni razlog", kaže Predrag Svilar, član Gradskog veća za sport i omladinu.

  Prolaz koji je izabran, izabran je sa razlogom, jer je upravo na tom mestu održan jedan od njihovih najznačajnijih nastupa.

  Pekinška patka u izlogu tačno na tom mestu i snimanje serijala "Na svoj način" zbog tog kontraverznog nastupa i snimak i emisija, u tadašnjoj Jugoslaviji bili su zabranjeni.

  Muzički serijal "Na svoj način" emitovao se na tadašnjoj televiziji Novi Sad. Reditelj emisije, Siniša Reljin, priseća se kako je saznao za četiri novosadska buntovnika i kakve posledice je imao nastup 1979. godine.

  "Šta rade ti pankeri? Imaju jednu numeru gde pljuju. Dobro je l' se to vidi? Pa ne ne vidi se, ne pljuju oni nikoga. Pa reko' ništa onda ćemo da ih snimamo u izlogu, ali reko' ima jedan izlog kod Norka koji sa svih strana izgleda kao akvarijum i producent je to organizovao, imali smo obezbeđenje, policija i kad je to krenulo, a bilo je leto, i sad rasveta, pošto se to filmski snimalo i kad je krenulo to pljuvanje, ovaj iz obezbeđenja je naredio da se isključi struja, to je bio haos, jedva smo to na kraju i dovršili. I svi su tu rekli to ti neće ići, to će ti biti zabranjeno i čim se nešto zabrani, pročuje se to. I nisu oni bili zabranjeni nego ta emisija", kaže Siniša Reljin, reditelj serijala "Na svoj način".

  A zabrana emitovanja nastupa izazvala je i tadašnje učenike elektrotehničke škole, gde je čuveni pevač Nebojša Čonkić Čonta predavao, pa su se pojavili i prvi grafiti na gradskoj kući: Živeo pank! Živeo Čonta!
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali