VojvodinaCafe - Jovan Dejanović dobio Februarsku nagradu
 • Jovan Dejanović dobio Februarsku nagradu

  Nekadašnji predsednik Skupštine opštine i Gradske skupštine Novog Sada Jovan Dejanović dobitnik je Februarske nagrade za 2015. godinu, odlučeno je na današnjoj svečanoj sednici Skupštine Grada Novog Sada. Za taj predlog glasali su odbornici i vlasti i opozicije, a nagrada mu je dodeljena "za doprinos razvoju grada u periodu od 1974. do 1982. godine kada je vodio novosadsku skupštinu".  "Najviše gradsko priznanje dodeljeno je Jovanu Dejanoviću za ostvarenje smelih ideja, čime je dao izuzetan doprinos razvoju Novog Sada, kada je grad doživeo privredni, urbanistički i kulturni procvat izgradnjom škola, bulevara, Doma zdravlja i objekata koji su postali simboli Grada", piše u obrazloženju nagrade.

  Kako se navodi, u tom periodu izgrađeni su Most slobode, Srpsko narodno pozorište, Spens, kao i mnogi stambeni, privredni i obrazovni objekti.

  Priznanje Jovanu Dejanoviću biće uručeno 1. februara na Dan grada, a novčani deo iznosi 130.000 dinara.

  Inicijativu da visoko gradsko priznanje dobije Jovan Dejanović podneli su Srpsko narodno pozorište, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i Fakultet tehničkih nauka, a podržao je Univerzitet u Novom Sadu.

  Pred skupštinom se našao i predlog opozicione Demokratske stranke o posebnoj nagradi Grada Novog Sada i to poznatom jugoslovenskom bokseru Slobodanu Kačaru, novosadskom arhitekti Miroslavu Krstonošiću i režiseru Želimiru Žilniku.

  Komisija za dodelu priznanja nije prihvatila taj predlog, jer se Februarska nagrada dodeljuje samo jednoj osobi, pa je on odbačen i na svečanoj sednici.

  Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije, jedinstva građana, negovanja međuljudske tolerancije, doprinosa u kulturi, umetnosti, književnosti, izučavanju istorijske građe i naučno istraživačkim delatnostima, kao i za angažman u humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim oblastima.

  Dodeljuje se povodom Dana Grada, 1. februara, dana kada je 1748. godine Marija Terezija proglasila Novi Sad slobodnim kraljevskim gradom.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali