VojvodinaCafe - Snimci iz Matijevića predati Tužilaštvu
 • Snimci iz Matijevića predati Tužilaštvu

  Snimci iz postrojenja Industrije mesa "Matijević" koje je bivši radnik Mihajlo Čepi objavio juče na društvenim mrežama, dostavljeni su 22. januara Tužilaštvu za organizovani kriminal. Prijava je od strane urednika nedeljnika "Tabloid" Milovana Brkića podneta na osnovu video snimaka i izjava sedmorice radnika koji potvrđuju priču Čepija, a za delo protiv ugrožavanja zdravlja ljudi, prenosi novosadski radio 021.  Ovaj nedeljnik je priču, uz svedočenje Čepija, objavio pre pet dana, da bi snimke iz mesare sam Čepi ovog vikenda podelio putem Fejsbuka, što je izazvalo brojne reakcije u javnosti.

  Sem što u snimcima optužuje nekadašnjeg poslodavca da građanima prodaje pokvareno meso, on tvrdi da se to isto dešava i u drugim velikim mesarama poput Neoplante, Karneksa ili Zlatiborca, a još teže optužbe iznosi na račun veterinarskih inspektora Ministarstva poljoprivrede i tvrdi da oni bez prethodne najave ne smeju da dolaze u obilazak klanica.


  Kako su za 021.rs rekli u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, novosadska veterinarska inspekcija je trenutno na terenu i proverava navode Čepija.

  Čepi naime tvrdi da se meso kojem je istekao rok trajanja koristi za izradu viršli, kobasica i drugih mesnih prerađevina tog mesnog giganta u Srbiji.

  "Sve što se vrati iz prodavnice ide dalje u preradu. Bukvalno sve što je vraćeno, što je sa isteklim rokom, sve što smrdi i što se nije prodalo. Sve se to zamrzava i stoji u komorama i čeka na dalju preradu. Dodaje se beli luk i so da se ne bi dalje kvarilo, a ako je pokvareno ispere se kiselinom, koristi se karmin za bojenje mesa. On se dodaje u salame i dimljenu robu i zakonom je zabranjen i u EU i kod nas. On se sklanja kad dođe inspekcija. Takođe, problematično je i meso koje se uvozi, koje se kupuje neposredno pred istek roka trajanja. Ono se prepakuje još prilikom utovara u inostranstvu, a sve kasnije ide u preradu", priča Čepi za 021.

  Za inspekciju tvrdi da dolazi isključivo najavljeno, a bilo je slučajeva da dođu nenajavljeni, te su tada inspektori bili izbačeni.

  Kako kaže, sada se nada da će se nakon objavljenih snimaka država pokrenuti. "Iza svega stojim što sam objavio, zato sam i nastupio imenom i prezimenom", priča Čepi.

  Matijević: Psi laju, a karavani prolaze

  Kompanija Matijević reagovala je otvorenim pismom javnosti nakon objavljenog teksta u Tabloidu. U pismu koje je potpisala Lana Matijević, ćerka osnivača korporacije Petra Matijevića, navodi se da po prvi put reaguju na napise ovog nedeljnika, koji ih stalno blati, a isključivo zbog brige o svojim potrošačima.

  "Ako je sve tačno što je Čepi rekao, zašto je čekao godinu dana? Zašto nas nije tužio ili zvao inspekciju? Zato što je sve izmišljeno. Verujte, da imaju zbog čega da nas zatvore, oni bi to odmah uradili jer naravno da svima upadamo u oči kao najbolji. Svi dobro znaju da ova klanica ima najviše farmi krupne stoke i pilića i da samim tim najviše i koljemo, a odatle proizilazi i najviše robe. Moje pitanje je: kako neko pravi robu bez sirovine, kao što rade neke naše konkuretske kompanije? Takvim stvarima se treba pozabaviti. Mi smo našu industriju doveli do savršenstva, opremljena je nemačkom tehnologijom firme Banss. Kada nam u posetu dolaze Rusi i Nemci, odlaze oduševljeni. Dolaze, baš kod nas, baš u jednu malu Srbiju po primer kako treba poslovati i vraćaju se u svoju zemlju i primenjuju to u svojim kompanijama", kaže između ostalog Lana Matijević.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali