VojvodinaCafe - Postavljanje 17 platformi za gnezda roda u Tarašu
 • Postavljanje 17 platformi za gnezda roda u Tarašu

  Udruženje građana "Taraške rode", u saradnji sa Elektrodistribucijom Zrenjanin, počeće danas postavljanje 17 platformi za gnezda belih roda" u Tarašu kraj Zrenjanina. Projekat je finansirala nemačka fondacija "Euronatur", a metalne platforme za gnezda roda biće postavljene na betonskim stubovima. Završetak projekta planiran je za 19. februar, kada će tokom postavljanja poslednjih platformi predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode održati predavanje učenicima Osnovne škole "Svetozar Marković Toza".  Udruženje "Taraške rode" proslaviće sa decom skori povratak roda iz južnih predela i svoj prvi rođendan, uz lutkarsku predstavu "Uspavana lepotica i tri praseta".

  Nemačka fondacija za zaštitu prirode "EuroNatur" proglasila je Taraš za Evropsko selo roda 2015. godine, zbog najvećeg broja tih ptica koje ovde imaju stanište - 40 parova, ali i zbog sprovedene zaštite, manifestacije posvećene rodama i velikog entuzijazma grupe mladih na promociji tog mesta.

  U Tarašu i selu Aradac platforme za rode postavljane su i pre nekoliko godina, a konstruisane su tako da pozicioniraju gnezdo pola metra iznad niskonaponskih vodova i time sprečavaju kontakt žica sa gnezdom, što može dovesti do havarije u elektro-energetskom sistemu.

  Iz udruženja "Taraške rode" ukazuju da koristi od ovakvog rešavanja problema u vezi sa gnežđenjem belih roda na niskonaponskim vodovima imaju svi, od lokalnog stanovništva, Elektrodistribucije do belih roda.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali