VojvodinaCafe - Somborska policija u kampanji "Od vrata do vrata"
    • Somborska policija u kampanji "Od vrata do vrata"

      Policijska uprava u Somboru saopštila je da će pripadnici somborskog MUP-a u okviru projekta "Od vrata do vrata" posetiti građane na kućnim adresama i dati im priliku da se lično upoznaju za policajcima zaduženim za njihovu bezbednost. Pokrajinska ombudsmanka ocenila je da ta akcija može da izazove uznemirenost građana i da se sprovodi u vreme koje, zbog izbora, nije najpodobnije, prenosi RTV.



      Kako se objašnjava u policijskom saopštenju akcija se sprovodi sa ciljem unapređenja komunikacije građana i policije i stvaranja još bezbednijeg okruženja u lokalnoj zajednici.

      "Projekat obuhvata teritoriju Sombora i opština Apatin, Odžaci i Kula, a građani će biti u mogućnosti da upoznaju policijske službenike zadužene za rejon u kojem stanuju i da im, ukoliko žele, iznesu svoja zapažanja, sugestije i eventualne predloge", navodi se u nedavnom saopštenju policije u Somboru.

      U njemu se dodaje da će meštani prigradskih i drugih naselja na teritoriji koju pokriva ta Policijska uprava takođe imati mogućnost da se tokom "Dana otvorenih vrata" neposredno obrate policiji, ukoliko žele da iznesu svoja zapažanja, sugestije ili potraže savet o ostvarivanju svojih prava pred Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije.

      Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih ocenila je da najavljena policijska akcija "Od vrata do vrata" ne treba da se sprovede jer može da izazove uznemirenost građana.

      "Građani imaju strahopoštovanje prema uniformi, osećaj da moraju da otvore vrata kada vide policajca i nisu informisani o svojim pravima u takvim situacijama", kazala je Muškinja Hajnrih za RTV.

      Ona je rekla i da vreme za najavljenu akciju policije nije najpodobnije, jer se sprovodi skoro u predizbornoj kampanji, kada i stranački aktivisti obilaze građane, zbog čega su se pojedini već žalili Pokrajinskom ombudsmanu.

      "Zbog toga ova akcija može da izazove kontraefekat i ulazak u kuću građana nikako ne može da doprinese cilju kampanje", dodala je pokrajinska ombudsmanka.

      Ona je istakla da je akcija "Dana otvorenih vrata" dobra ideja i da bi Policijska uprava, umesto dolaska na prag građana, trebalo da okupi sve zainteresovane u prostorijama mesnih zajednica ili drugih institucija i tamo ih informiše o njihovim pravima i upozna sa policajcima koji su zaduženi za njihovu bezbednost.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      8-6 (rezultat upiši slovima)