VojvodinaCafe - Novi ruski vozovi špartaju po Banatu
 • Novi ruski vozovi špartaju po Banatu

  Nova, lepša priča o kikindskoj železnici od pre mesec dana, od kada su proradile četiri moćne ruske dizelke na prugama u Banatu. U poređenju sa istim lanjskim periodom, dupliran je broj putnika od Kikinde prema Zrenjaninu i dalje ka Beogradu, kao i na liniji od grada na Begeju do Vršca i od Vršca prema prestonici. Samo za tri poslednja februarska dana na ovim relacijama evidentirano je 1.214 putnika, što je, u odnosu na istu prošlogodišnju deonicu, za 112 odsto više.  Povećanje putnog promenta, kako kažu u "Srbija vozu", uslovili su prevashodno znatno povoljniji uslovi vožnje. Novi vozovi iz Rusije komforniji su od naših zastarelih kompozicija, poslednji put obnovljenih 1958. i četiri godine kasnije, pišu Večernje novosti.

  Dragana Stanković, iz "Srbija voza", napominje da Kikinđani sve više koriste železnički saobraćaj koji je u priličnoj meri prilagođen plitkom džepu osiromašenih građana. Uglavnom putuju prema Novom Miloševu, pa dalje, preko Novog Bečeja, do Zrenjanina.

  “Broj prodatih karata za ove pravce u februaru je, u odnosu na prethodni mesec, veći za 63 odsto. Do Novog Bečeja se, primera radi, stiže za oko sat. Cena vožnje na ovim relacijama godinama se nije menjala. I, generalno, znatno je povoljnija u poređenju s cenama ostalog prevoza”, napominje Stankovićeva.

  Nove, moderne, ruske vozne garniture nude maksimalne pogodnosti za putovanje. Prilagođene su svim kategorijama putnika, uključujući i osobe s posebnim potrebama, koje imaju adekvatno opremljena mesta. U udobnim vagonima nalaze se, između ostalog, i namenski prostor za bicikle i vakuum toaleti, a sistemi za regulisanje temperature vazduha besprekorno funkcionišu.

  Jedini problem banatskih pruga je - njihova starost i dotrajalost. Zato vozovi, umesto da jure predviđenih 120 kilometara na čas, mile dotrajalim kolosekom - tri puta sporije. I taj veliki problem, obećavaju u železnici, jednog dana će se rešiti. Kada država bude imala para.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali