VojvodinaCafe - Za legalizaciju svinjca i šupe 5.000 RSD
 • Za legalizaciju svinjca i šupe 5.000 dinara

  Na spisku komisija za ozakonjenje naći će se i pomoćni i ekonomski objekti. Ista taksa od 5.000 dinara važi i za kotlarnicu od pet i za štalu do 100 kvadrata. Uz gotovo svaku kuću, vlasnici su dograđivali garaže i šupe, a u selu su bez plana i kontrole nicale staje, objekti za skladištenje stočne hrane, ambari, pušnice... Svi ovi objekti su sada predmet ozakonjenja, pa će ih komisija popisati, a vlasnici će morati da poštuju proceduru za legalizaciju.  U Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture kažu da će, ukoliko vlasnik ima dve ili više šupa ili garaža na jednom placu, za svaku morati da plati posebnu taksu.

  Milivoje Komarčić, iz Odžaka, smatra da će problem nastati kod uknjižbe ovih objekata, jer u Zakonu o državnom premeru i katastru, u članu 4, piše da se mogu upisati samo stan, poslovne prostorije i garaža.

  “U gotovo svakom dvorištu, naročito u Vojvodini, izgrađeni su mnogi raznovrsni objekti za potrebe domaćinstva, poput pušnica za sušenje mesa, letnjih kuhinja, ostava, senjaka, golubarnika”, priča Komarčić.

  “To nigde nije prijavljeno, ni evidentirano. Sada je komplikovano da se sve to popiše i uknjiži u katastru nepokretnosti”, kaže on.

  Borko Drašković, v. d. direktora Republičkog geodetskog zavoda, međutim, kaže da nema smetnji i zabrana za upis pomoćnih objekata u katastar nepokretnosti, pa će i oni shodno pravosnažnim rešenjima o ozakonjenju biti upisani.

  “U katastar nepokretnosti će biti upisani i svinjci, štale, šupe, kotlarnice, ali ne pod tim nazivom, već kao pomoćni objekat, prema pravilima numeracije i redosledu snimanja objekata izgrađenih na istoj katastarskoj parceli”, objašnjava Drašković.

  “Novim zakonom je nadležnost za ozakonjenje objekata propisana i preneta na jedinice lokalnih samouprava. Službe za katastar nepokretnosti su sve predmete podnete po Zakonu o posebnim uslovima za upis prava svojine izgrađenim bez građevinske dozvole, u skladu sa zakonskim obavezama, sa svom potrebnom dokumentacijom dostavile nadležnim jedinicama lokalne samouprave”, ističe on.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali