VojvodinaCafe - Besplatno učenje japanskog jezika u Vršcu
 • Besplatno učenje japanskog jezika u Vršcu

  Udruženje srpsko japanskog prijateljstva Hanami omogućilo je zainteresovanim Vrščanima da u naredna dva meseca, potpuno besplatno, nauče da govore, čitaju i pišu na japanskom jeziku. Školu, u amfiteatru Gimnazije Borislav Petrov Braca, otvorili su ataše ambasade Japana u Republici Srbiji zadužen za kulturu, Juićiro Omori, i profesorke dr Milica Jotov i Marijana Rašković sa katedre za japanski jezik Filološkog Fakulteta iz Beograda.  Školu, koja će se u Vršcu odvijati na inicijativu Udruženja srpsko japanskog prijateljstva Hanami, podržala je Ambasada Japana u Beogradu.

  "Jer učenje jezika omogućava bolje razumevanje između dva naroda, i motivisaće polaznike da bolje upoznaju Japan", istakao je ataše japanske ambasade za kulturu Juićiro Omori.

  "Moje lično sikustvo - ja učim srpski jezik i to je kao jedna filozofja, otvorio sam nove svetove, mogu da komuniciram sa mnogim ljudima koji govore srpski, otkrio sam nove sfere i svetove u životu", objašnjava Juićiro Omori.

  Nastavu će voditi profesorka Marijana Rašković sa Filološkog Fakulteta iz Beograda, a plan je da kroz nastavu, polaznici osim jezika upoznaju kulturu i tradiciju, moderan "japanski" život, sport, turizam, ekonomiju...

  "Ovo je za sve apsolutno jer ćemo početi od samog starta, i oni će za dva meseca biti u mogućnosti da čitaju dva osnovna pisma hiraganu i katakanu, da ovladaju svakodnevnim govorom, predstavljanjem, opštom upotrebom jezika", kaže za RTV profesorka dr Marijana Rašković sa Katedre za japanski jezik Filološkog Fakulteta Univerziteta u Beogradu.

  Na ovaj način Udruženje "Hanami" nastavlja svoju praksu da Vrščanima iz godine u godinu obezbeđuje besplatne programe, radionice i edukacije kako bi ovu udaljenu zemlju približili svojim sugrađanima. Zahvaljujući aktivnostima koje su do sada realizovali, Vršac je već postao značajan centar japanske kulture u Srbiji, a škola jezika samo je jedan deo mnogo većeg projekta.

  "Drugi deo realizacije projekta biće verovatno uređenje jedne škole. I treći deo, konačno, bratimljenje sa gradom Jokosuka u Japanu", najavila je Adrijana Barši, predsednica Udruženja srpsko japanskog prijateljstva "Hanami".

  Čitav projekat realizovaće se uz podršku Ambasade Japana, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, Kendo saveza Srbije i lokalne samouprave u Vršcu, a njime se nastavlja i uspešna saradnja između Udruženja i vršačke gimnazije u čijem amfiteatru će se nastava odvijati. Tačni termini održavanja nastave po grupama biće objavljeni u lokalnim medijima i na jesbuk stranici "Udruženje srpsko japanskog prijateljstva Hanami" nakon formiranja rasporeda.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali