VojvodinaCafe - I dalje se čeka na izmeštanje ranžirne stanice
 • I dalje se čeka na izmeštanje ranžirne stanice

  U Novom Sadu stara je priča oko izmeštanje stare ranžirne stanice. To je definisano protokolom koji su još pre osam godina potpisali predstavnici Železnica Srbije i Zavoda za izgradnju grada. Međutim, još se ništa nije dogodilo, i dalje se čeka na realizaciju tog projekta. Ne znamo ni kada će početi, ali znamo da kada počne, trajaće više godina. Međutim, sve je izvesnije da bi deo mogao da bude proglašen kulturnim dobrom.  Uz Bulevar Evrope servisiraju se lokomotive, u iščekivanju da тaj prostor bude priveden drugoj nameni. U planu je da bude iskorišćen za poslovne objekte, ali i park i kulturne sadržaje. Zgrada ložione, izgrađena 1911. godine, trebalo bi da bude sačuvana kao spomenički kompleks, a svojevrsni muzej na otvorenom mogao bi da obuhvati i druge delove ranžirne stanice.

  "Sada kada mislite na ranžirnu stanicu i ložionicu, morate da govorite i o depoima, velikim zgradama u kojima su se nekada remontirali šinobusi i ostala vozila, ali i o šinama i okolnim objektima, koji se isto tako vrednuju", kaže Katarina Maksimov, Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

  Ovaj kompleks, osim privrednih, omogućava i sportske i kulturne sadržaje. Međutim, prethodno bi trebalo da se obnovi. Ipak, ranžirna stanica već postoji u strategiji kulturnog razvoja Novog Sada.

  "Trenutno su u Evropi popularna civilno-javna partnerstva, gde se gradu ustupi prostor spreman za korišćenje. Potom se najčešće sa asocijacijom, poput nezavisne kulturne scene u Zagrebu, dogovara o realizaciji programa", kaže Goran Tomka, kulturolog.

  Jednog dana možda se i ostvari namera da deo Novog Sada između Nove Detelinare i Novog naselja, dobije i stvarno nešto novo, a da to ne budu stambene i poslovne zgrade. Naravno, ako se i ovo ne uruši samo od sebe.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali