VojvodinaCafe - Novosadski robot Marko dobija devojku Saru
 • Novosadski robot Marko dobija devojku Saru

  Humanoidni robot Marko projektovan u Novom Sadu dobija devojku Saru, koja će se, kao i on, kretati kao čovek. Stručnjaci Novosadskog univerziteta su otišli korak dalje i nakon Marka, koji je već postao zaštitno lice Fakulteta tehničkih nauka, pripremaju robota sa ženskim likom, najverovatnije u plavoj boji, prenosi Blic.  - Studenti su ženskog robota nazvali Sara i trebalo bi da posluži kao napredna platforma za istraživanja iz oblasti uverljivog socijalnog ponašanja robota u čovekovom okruženju. U početnoj smo fazi i imamo nacrt robota. Ne želimo da Sara potpuno liči na čoveka, već da bude jedinstvena jer je reč o robotu - kaže dr Branislav Borovac, profesor na katedri za mehatroniku, robotiku i automatizaciju na Fakultetu tehničkih nauka.

  Po nacrtu, Sara bi bila plave boje. Telo bi joj bilo nalik na ljudsko kako bi uz pomoć ruku i nogu mogla da obavlja sve ono što može i čovek.

  - Sara bi, recimo, u vašoj firmi mogla da vam donese čaj i da razgovara sa vama. To bi podrazumevalo da ona prepoznaje prepreke na putu i da se kreće neometano bez obzira na stepenice i slične prepreke na putu. Ona bi, za razliku od Marka, imala bogatiji fond reči i mogla bi naprednije da komunicira verbalno i neverbalno. Istovremeno bi, ukoliko ne zna odgovor na neko pitanje, umela da slegne ramenima - kaže dr Borovac.

  Profesori Fakulteta tehničkih nauka će novac za "rađanje" Sare zatražiti posredstvom konkursa Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, te bi ona za par godina mogla da oživi.

  Marko će do tada čekati svoju žensku drugaricu u Dečjoj bolnici, gde će od kraja ove godine pomagati mališanima koji su oboleli od cerebralne paralize. Marko za sada može da razgovara s lekarom i detetom, prima i izvršava glasovne komande. Ruke robota imaju antropomorfnu strukturu i mogu da oponašaju sve pokrete čoveka, a zglobovi su funkcionalno izvedeni, poput ljudskih. Fond reči može se dopunjavati, jer robot ima razvijen dijaloški sistem.

  - Elektroniku na Marku još treba doraditi. U saradnji s lekarima, kroz testiranje u praksi trebalo bi da dođemo do finalne realizacije softvera. Rad s decom pokazaće da li smo uspeli - kaže dr Borovac.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali