VojvodinaCafe - Građani protestovali ispred RTV zbog smena
 • Građani protestovali ispred RTV zbog smena

  Više hiljada gradjana okupilo se večeras u Novom Sadu na protestu zbog smena na Radio televiziji Vojvodine i uputilo zahtev za neopozive ostavke kompletnog sastava Upravnog odbora RTV-a. Pravi vlasnici došli su ispred svoje kuće, sa jasnom porukom - želimo javni, a ne partijski servis. Oni koji su ih do sada informisali s malih ekrana, danas to čine s klupe. Odatle, od Skupštine traže izbor novih članova Regulatornog tela za elektronske medije, a za novo rukovodstvo, zahtev je samo jedan, prenosi N1 televizija.  "Zahtevamo neopozive ostavke Upravnog odbora i poništavanje svih odluka koje je to telo donelo. Te odluke su izazvale talas neobrazloženih smena na RTV-u, narušile poverenje građana u Pokrajinski javni servis i ugrozile objektivno i nezavisno funkcionisanje", navela je novinarka RTV-a Jelena Vukmanović koja je pročitala zahteve Inicijative "Podrži RTV".

  Inicijativa je od državnih organa zatražila poštovanje nezavisnosti javnih servisa i od Skupštine Srbije, a u skladu sa zakonom da izabere nove članove Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

  Kako su naveli u saopštenju, na taj način bi REM mogao da radi u punom sastavu i legitimno odlučuje o izboru novih članova Upravnog odbora RTV, vodeći se u tom izboru interesima građana, a ne političkih partija.

  Oni su zatražili i javna izvinjenja od aktuelnog rukovodstva za klevete upućene zaposlenima, koji su optuženi da su izveštavali jednostrano i da su emitovali naručene priloge.

  Zatražili su i da se do kraja nedelje u udarnom terminu na prvom pogramu RTV-a održi debata uživo "O javnom servisu na javnom servisu", u kojoj bu učestvovali predstavnici aktuelnog rukovodstva, novinari i urednici RTV-a, kao i stručnjaci za javni servis.

  Inicijativa "Podrži RTV" zatražila je od međunarodne zajednice da se izjasni o zbivanjima na javnom servisu Vojvodine i da jasno saopšti svoj stav o politički motivisanim smenama i ostavkama na RTV-u.

  Poručili su da od svojih zahteva neće odstupiti, jer je njihova profesija, zakonska i građanska obaveza da štite pravo građana na istinito i nepristrasno informisanje.

  Okupljeni su nosili transparente "Ja plaćam, ja gledam, ja branim", "Ne hvali nam dlaka, hvali nam sloboda", "Drži, održi, podrži RTV", "Neću još jednu Vučićevu fabriku laži", "Kome smeta jak RTV", "Ujedinjeni možemo sve".

  Okupljenima su se obratili i radijski voditelj Daško Milinović i bloger Ćazim Salihu, koji su poručili da neće dopustiti da "na RTV padne mrak".

  Emocije s bine mogle su se videti i na licima okupljenih. Svako od njih poručuje da je zabrinut za budućnost javnog servisa kom su, kako kažu, građani verovali.

  Blizu dve hiljade ljudi, koliko je danas došlo na protest, za zapolene je znak da dosadašnji rad pokrajinskog javnog servisa, šta god im poručivali političari, ima legitimitet.

  Među okupljenima su bili i brojni aktivisti nevladinih organizacija, kao i pojedini opozicioni političari.

  Za novinarska udruženja, skup podrške uređivačkom konceptu RTV-a znači da su građani shvatili koliko im je nezavisan javni servis potreban, kaže predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

  “Problem novinarske profesije je upravo što je izgubila poverenje građana. Građani Novog Sada su pokazali da oni veruju u RTV time što su se okupili danas, i ovo je jako dobar znak, ne samo za RTV, već i uopšte za medije u Srbiji”, ocenjuje Obradović.

  Da li je strah građana da će objektivnost javnog servisa biti narušena promenom uređivačkog tima opravdan? Prvi znaci ne ohrabruju - masovni skup u centru Novog Sada, novi urednici samo su gledali s prozora.

  Ono što se danas desilo ispred zgrade RTV, za njihovo uredništvo nije bila vest. Naime, u Dnevniku u 17 h nije bilo niti jedne jedine reči da će se ovaj protest uopšte održati.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali