VojvodinaCafe - Nova pokrajinska vlast planira da ugasi VANUK
 • Nova pokrajinska vlast planira da ugasi VANUK

  Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture biće uskoro ugašena, sudeći po najavama koje stižu iz SNS-a. Milenko Jovanov, potpredsednik SNS i šef poslaničke grupe u Skupštini Vojvodine, rekao je da se njihov stav o VANUK-u nije promenio. "Kada se formira vlada, ubrzo ćemo doneti i odluku šta ćemo sa VANUK-om, ali stavovi koje smo iznosili ranije nisu se menjali", rekao je Jovanov, prenosi radio 021.



  Budući premijer Vojvodine Igor Mirović izjavio je da dolaskom SNS-a na čelo pokrajine odluka o formiranju VANUK-a neće preživeti. "Očigledno je da će odluka o formiranju VANUK-a živeti veoma kratko zato što je doneta jednom uskom političkom akcijom", rekao je Mirović i dodao da se SNS ne miri sa donošenjem takve odluke.

  VANUK je godinu dana čekao da bude registrovan jer je Privredni sud u Novom Sadu zatražio od Vlade Srbije da odluči da li se on može upisati u registar ili ne. Sa druge strane, Uglješa Belić podneo je ostavku na mesto direktora VANUK-a jer, kako kaže, sad već bivša vlada predvođena Demokratskom strankom nije učinila ništa da ustanova počne da radi.

  "Na moje mnogobrojne apele nije učinjeno ništa, osim prebacivanja odgovornosti sa jednog političara na drugog. Nisam ja osnovao VANUK, nego Vlada. Oni kao da su jedva dočekali da to ne profunkcioniše pa da pare koje su za to namenili potroše na nešto drugo", izjavio je Belić za Blic.

  Inače, Belić kaže da za godinu dana nije dobio niti jednu platu, a izgubio je raniji stalan posao, zdravstveno osiguranje i staž za ovih godinu dana. Sve takse oko registracije VANUK-a, koja na kraju nije uspela, plaćao je sam Belić, pa je još i u minusu oko 20.000 dinara.

  Upravni odbor bi trebalo da konstatuje njegovu smenu, ali se još nije sastao, a kako stvari stoje, verovatno neće ni biti potrebe.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali