VojvodinaCafe - U zrenjaninskoj bolnici kao u sauni
 • U zrenjaninskoj bolnici kao u sauni

  I ovog leta u zrenjaninskoj Opštoj bolnici "Dr Đorđe Jovanović" ponavljaju se scene od prošlih godina, da se zaposleni u ustanovi i pacijenti "kupaju" u sopstvenom znoju čim kroče u ovu ustanovu. Klima na nekim spratovima i odeljenjima uopšte ne radi, a ponegde jedva. U prostorijama, živa termometra stalno je oko 30 podeoka, skoro kao napolju, pa su na mukama podjednako zdravstveno osoblje i pacijenti. Svi protestuju i ljute se, upućuju žalbe upravi i inspekcijama, traže reakciju nadležnih, prenosi 021.rs.  Lekari strahuju da će se ponovo odlagati operacije, prisećajući se lanjskog avgusta, kada je temperatura i u operacionim salama premašivala 31 stepen Cezijusa.

  "Problem klimatizacije celokupnog prostora u ustanovi prisutan je zbog nedovoljnog kapaciteta postojećeg rashladnog sistema", kaže dr Gordana Kozlovački, direktorka bolnice i objašnjava da je sistem koncipiran prilikom izgradnje bolnice 80-ih godina, po tadašnjem JUS-u. Bio je predviđen za temperature koje ne premašuju 32 stepena, ne duže od 30 dana. Kako je u poslednje tri godine rashladni agregat tokom leta radio više meseci sa 100 odsto kapaciteta, došlo je do kvarova.

  Nezainteresovanost za organizaciju rada u bolnici, za čiju gradnju su žitelji srednjeg Banata samodoprinosom izdvojili bezmalo 50 miliona evra, najviše je posledica odnosa osnivača prema gradu, koji nema nikakve ingerencije. Ustanovom upravlja Pokrajina, postavlja kadrove, a za investiciju novca nema, jer je, kako je uvek stizalo obrazloženje, zakinuta od Beograda.

  Dr Gordana Kozlovački ističe da menadžment preko osnivača i lokalne samouprave već duže ulaže napore za nabavku novog rashladnog uređaja. Potrebna su velika sredstva, ali zasad teško mogu da se pribave. "U ovom momentu u toku je rekonstrukcija postojećeg sistema. Značajno poboljšanje hlađenja očekuje se sredinom jula. U međuvremenu, klimatizacija funkcioniše po principu prioriteta. Celokupna delatnost bolnice teče zasada nesmetano, a operativni programi sprovode se bez zastoja", tvrdi Kozlovački.

  Slab kapacitet rashladnog sistema u zrenjaninskoj bolnici lane je pokušao da reši načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, s obzirom na to da se ovde leči više od 200.000 pacijenata iz pet opština. Isticao je da je za popravku klimatizacije, zavisno od obima radova i stepena obnavljanja opreme, potrebno između 11 i 40 miliona dinara. Pare nije pronašao, a onda je došla zima, pa je problem pao u zaborav.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali