VojvodinaCafe - Univerzitet u Novom Sadu među hiljadu najboljih na svetu
 • Univerzitet u Novom Sadu među hiljadu najboljih na svetu

  Univerzitet u Novom Sadu je u najnovijem izdanju svetske rang liste univerziteta Vebometriks, rađenom u julu, zauzeo 886. mesto i to u konkurenciji od 24.000 visokoobrazovnih institucija iz celog sveta, saopštila je danas ta institucija. Kako se navodi, Novosadski Univerzitet tako se našao u prvih hiljadu u svetu po vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvršnosti.  Što se tiče pozicije u Evropi, Univerzitet u Novom Sadu je na 389. mestu u konkurenciji 6.023 univerziteta i na 38. mestu u regionu Centralne i Istočne Evrope u konkurenciji 3.039 univerziteta.

  Beogradski univerzitet je na ovoj listi na 536. mestu. Među prvih 50 rangiranih univerziteta, 40 je iz SAD.

  Vebometriks je svetski priznata rang lista univerziteta koja se ažurira dva puta godišnje od Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog saveta.

  Cilj indikatora u metodologiji Vebometriksa je pružanje sveobuhvatne procene globalnog učinka pojedinačnih univerziteta na osnovu njihovih aktivnosti i rezultata prisutnih na internetu, a meri se i njihova relevantnost i uticaj.

  Vebometriks pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visoko citiranih veb publikacija do svih drugih sadržaja koji uključuju izveštaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke, i druge publikacije.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali