VojvodinaCafe - Ribnjak "Ečka" ostao bez struje zbog milionskog duga
 • Ribnjak "Ečka" ostao bez struje zbog milionskog duga

  Zbog višemilionskog duga isključena je struja Ribarskom gazdinstvu "Ečka", bez struje je i izletište na Carskoj bari, u Specijalnom rezervatu prirode kojim to gazdinstvo upravlja, kao i hotel "Sibila" koji je takođe u sklopu ribnjaka. U pojedinim delovima snabdevanje strujom obezbeđuje se pomoću agregata, a teška finansijska situacija dovela je do toga da su zaposleni na gazdinstvu "Ečka" poslednju minimalnu platu primili za mart ove godine, prenose Novosti.  Predsednik Nikola Azurenko kazao je da je inspekcija rada obišla ribnjak na poziv radnika i da će narednih dana biti jasno šta će se uraditi.

  Problema ima i u rezervatu, zbog niskog vodostaja usidren je brod kojim se prevoze turisti, pošto ne rade elektropumpe koje regulišu vodostaj, zbog toga je onima koji požele da se provozaju Carskom barom na raspolaganju jedino manji čamac.

  Iz javnog preduzeća Rezervati prirode Zrenjanin ukazuju na višegodišnje loše upravljanje rezervatom zbog čega su, kako navode, ugrožene i neke vrste životinja.

  Područje "Stari Begej - Carska bara" je svrstano u prvu kategoriju zaštite, a čuvanje zaštićenog područja povereno je još ranije Ribarskom gazdinstvu "Ečka".

  Grad Zrenjanin ukazivao je na loše upravljanje, te je pre nekoliko godina pokrenuta inicijativa kako bi se preuzelo upravljanje nad rezervatom prirode, a zatim je formirano novo javno preduzeće "Rezervati prirode Zrenjanin".

  Direktor preduzeća "Rezervati prirode Zrenjanin" Dejan Jovanov rekao je agenciji Beta da je Grad u velikoj meri svestan problema i podsetio da je još pre osnivanja tog preduzeća doneta analiza opravdanosti njegovog osnivanja u kojoj su konkretno pokazali da je situacija u zaštićenim prirodnim područjima alarmantna.

  - Mi smo spremni i kadrovski i tehnički da preuzmemo taj posao, o pokretanju inicijative postoji i skupštinska odluka, ali zbog dosadašnjeg nerazumevanja pre svega pokrajinskih institucija nije se odmaklo nigde, ali se nadamo da ćemo uspeti u našoj nameri - rekao je Jovanov. Kako je rekao, zbog lošeg upravljanja pojedinim vrstama preti bukvalno nestajanje.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali