VojvodinaCafe - Otvorena čitaonica za slepe u Novom Sadu
 • Otvorena čitaonica za slepe u Novom Sadu

  Na svetski dan pismenosti u pokrajinskoj biblioteci za slepe i slabovide u Novom Sadu otvorena je čitaonica čije opremanje je, kroz projekat, sa 560 hiljada dinara finansiralo ministarstvo za rad i socijalnu politiku. Da je slepom čoveku knjiga izuzetno važna, objašnjava i Velibor Pilić koji u preslušavanju literature neretko provede i pola dana.  "Knjiga je slepom čoveku ne samo jedna vrsta medija već svojevrsni prijatelj i prozor u svet. Slepi ljudi su veliki čitači i to je bilo odvajkada", kaže Prilić.

  Osim novih kompjutera koji slepima omogućavaju lakši pristup bibliotečkom fondu, u čitaonici je dostupna i nova elektronska lupa koja će slabovidima olakšati čitanje kraćih tekstova.

  "Mogu sami da dođu ovde u biblioteku da uključe računar uz pomoć govornog andridera izaberu knjigu, presnime na fleš ili narežu na disk udžbenik koji im treba, da odnesu kući i da slušaju", kaže Vladimir Panin, predsednik Saveza slepih Vojvodine.

  Neizvesno finansiranje i dalje je gorući problem, kako udruženja slepih i slabovidih, tako i svih koji se bore za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom.

  "Naš cilj i zadatak jeste da ovakve vrste udruženja i njihove aktivnosti potpomognemo sa sredstvima koja su u ovom trenutku dostupna samo preko pokrajinskog konkursa odnosno preko konkursa koje daje naš sekretarijat", rekao je Palimir Tot, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku.

  U biblioteci za slepe i slabovide u Novom Sadu trenutno je 20.000 knjiga, zvučnih ili štampanih Brajevom azbukom, najviše na srpskom, ali i na mađarskom jeziku, a u planu je da se uz pomoć slovačke ambasade obezbedi i literatura za korisnike na slovačkom jeziku.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali