VojvodinaCafe - Vinogradari iz Subotice i okoline proslavili "Berbanske dane"
    • Vinogradari iz Subotice i okoline proslavili "Berbanske dane"

      Ako se po jutru dan poznaje, ove godine ćemo piti dobro vino - obećavaju vinogradari Subotičko-horgoške peščare, koji su minulog vikenda, zajedno sa nekoliko hiljada svojih sugrađana, proslavili "Berbanske dane". Na manifestaciji, kojom se već 27 godina proslavlja završetak radova u voćnjaku i vinogradu, tradicionalno je proglašena i "kraljica berbe", a ove godine tu titulu ponela je Helena Milanković.



      - Ove godine ne možemo da kažemo da je godina bila teška. Vremenski uslovi su bili prilično dobri, a dosadašnji rezultati govore da ćemo imati kvalitetan rod - istakao je Mikloš Hompot, koji je po odluci viteškog vinskog reda "Arena Zabatkiensis" proglašen za pudara (vinogradara) godine. - Na početku godine smo imali nešto slabiju zimu, te smo vrlo rano mogli da počnemo sa prolećnim radovima, ali svi vinogradari znaju da je zima veoma značajna za vinograd, pa se nadam da će ova biti malo agresivnija i jača. Proleće je prošlo bez problema, očekivali smo rekordnu godinu, ali je leto bilo puno kišnih dana. I pored toga, očekujemo dobar rod i ukusno vino.

      Proslavu je zvanično otvorio Nebojša Daraboš, član Gradskog veća za privredu i turizam, ističući da će grad i ubuduće podržavati ovu manifestaciju jer je ona "sinergija privrede, poljoprivrede i turizma".

      - Ovaj region Subotičko -horgoške peščare je oduvek bio posvećen gajenju voća i vinove loze, proizvodnji vina i to je jedna od njegovih odlika. Ono što "Berbanske dane" na Paliću razlikuje od sličnih manifestacija u Vojvodini je to što se ovde ne slavi samo dobar rod grožđa i dobro vino, nego i dobar rod voća i povrća - naglasio je Daraboš i dodao bi u narednim godinama trebalo još više da se radi na promociji ove, za našu sredinu značajne manifestacije.
      Komentara Pošaljite komentar

      Kliknite ovde da biste se ulogovali

      2+6 (rezultat upiši slovima)