VojvodinaCafe - Dani meksičke kulture u Subotici
 • Dani meksičke kulture u Subotici

  U Omladinskom klubu "Skladište" Fondacije "Danilo Kiš" u Subotici od 4. do 26. oktobra, u saradnji sa Ambasadom Meksika u Beogradu, biće održani "Dani meksičke kulture". Ulaz je slobodan. Program počinje danas u 19 časova otvaranjem izložbe "Meksički film na plakatu". Postavka obuhvata 21 rad nastao u periodu od 1940. do 1970. godine i daje uvid u najznačajnija ostvarenja Zlatnog doba meksičkog filma.  Nakon otvaranja izložbe biće održano predavanje o jednom od najznačajnijih filmskih autora 20. veka Luisu Bunjuelu pod nazivom "Bunjuel u Meksiku"

  Kao umetnik slobodnih shvatanja i borac protiv svake dogme Bunjuel je oduvek nailazio na sukob sa vladajućim strukturama, kako u Francuskoj, gde je započeo karijeru u okviru nadrealističkog pokreta, tako i u rodnoj Španiji koju je morao da napusti nakon građanskog rata i uspona diktature generala Franka, kaže se u najavi.

  Nakon boravka u Americi i nerazumevanja Holivuda za njegove revolucionarne ideje Bunjuel odlazi u Meksiko sredinom 40-tih godina XX veka u vreme kada je ova latinoamerička zemlja bila među vodećim filmskim industrijama u svetu. U Meksiku Bunjuel počinje gotovo od nule bruseći svoj talenat do savršenstva, stvarajući nezaboravne filmove kojima je zadužio svetsku filmsku baštinu zauvek.

  U 20 časova publika će moći da pogleda film "Nazarin".

  Ciklus filmova Luisa Bunjuela na programu će biti svake srede u 19.30 časova - 12. oktobra biće prikazano ostvarenje "Uspon u nebo", 19. oktobra film "Iluzija putuje tramvajem", a 26. oktobra film "Velika Lobanja".
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali