VojvodinaCafe - Nova zgrada RTV će biti završena 2019. godine
 • Nova zgrada RTV će biti završena 2019. godine

  Tema izgradnje nove zgrade Radio-televizije Vojvodine pominje se od njenog rušenja u NATO bombardovanju 1999. godine, međutim, pitanje izgradnje postalo je prioritet tek pošto se našlo i u ekspozeu prilikom formiranja nove Pokrajinske vlade. Nakon rebalansa budžeta, obezbeđena su i prva značajnija sredstva za saniranje terena u iznosu od 195 miliona dinara, što je jedan od prvih koraka ka modernizaciji pokrajinskog javnog servisa.  Objekat od oko 14 hiljada i 800 metara kvadratnih biće novi dom Radio-televizije Vojvodine. Preduslov za njegovu gradnju je sanacija terena i uklanjanje postojećih ruševina, čemu prethodi prikupljanje dokumentacije i raspisivanje tendera za izvođače radova, naglašava Miodrag Koprivica, generalni direktor RTV-a.

  "To je takozvana druga faza, koja bi trebala da počne u građevinskom smislu, negde u novembru-decembru ove godine, a paralelno sa tim, uspeli smo da preko odbora za izgradnju zgrade RTV koju je formirala pokrajinska vlada, animiramo i dođemo do jedne artikulisane želje četiri subjekta da učestvuju u finansiranju ovog projekta", kaže Miodrag Koprivica, generalni direktor RTV.

  Iako od bombardovanja RTV nema svoj krov nad glavom, program se svakodnevno emituje, i kao takav, jedinstvena je riznica u kojoj se čuvaju tradicionalna i kulturna obeležja svih nacionalnih zajednica u Vojvodini.

  Istovremeno, RTV može biti i jedna od ulaznica Srbije u Evropsku uniju, jer se radi o jedinstvenom primeru multijezičnog javnog medijskog servisa, napominje Atila Marton, glavni urednik Drugog programa televizije.

  "Za razliku od nekih velikih međunarodnih "njuz" servisa koji naprave program uglavnom na jednom jeziku, pa se to prevodi na više, to kod nas nije tako. To je jedno, sa druge strane, u regionu postoje slični primeri, ali doduše ne sa toliko jezika. To nije lako raditi, zato treba stvoriti i kadrovske i produkcione uslove, tako da se nadam da će se to u narednom periodu stvarati i stvoriti", kaže Atila Marton, glavni i odgovorni urednik drugog programa TV.

  Umesto ruševina obraslih u korov, na starom mestu nekadašnje TV Novi Sad će se nalaziti nova zgrada RTV Vojvodine. Emitovanje programa sa nove adrese na Mišeluku najavljeno je za prvu polovinu 2019. godine, do kada će radio i televizija ostati podstanari u zgradama za čiji najam se, umesto ulaganja u program, mesečno izdvaja oko 15 hiljada evra.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali