VojvodinaCafe - Banatsko perje stiglo do Japana
  • Banatsko perje stiglo do Japana

    Mihajlo Mišković je najveći perjar u Banatu, a u Banatu ima najviše gusaka čije se perje ceni u celom svetu. Zbog toga je u Jašu Tomić juče stigao Juži Kavaguči biznismen iz Japana, koji perje ugrađuje u raznu robu.



    Japanac bi kod nas mogao da otkupi sve ponuđene količine, ako bi se poštovao dosadašnji kvalitet, u koji se on uverio još ranije, jer u Srbiju dolazi od 1970. godine.

    Kavaguči, predsednik kompanije "Soava", trgovao je, pre dve-tri decenije, s preduzećima iz Subotice i Zrenjanina. Raspad Jugoslavije i događaji na našim prostorima devedesetih preusmerili su ga na tržište perja Mađarske i Poljske.Gost sa Dalekog istoka je stigao na poziv predsednika Srbije Tadića, koji je u martu posetio Japan, i poručio tamošnjim poslovnim ljudima da dođu u našu zemlju, jer ovde imaju šanse da razviju svoj biznis.

    "Moj put je odložilo veliko nevreme i njegove posledice, ali sada smo spremni za nove poslove. Prošle godine dobili smo od gospodina Miškovića 50 kilograma guščijeg paperja radi provere kvaliteta. Uverili smo se da je on zadržao visok standard, da njegovi proizvodi sadrže 93 odsto paperja (najkvalitetnijeg perja) i imaju zadovoljavajući volumen, odnosno elastičnost", kaže Kavagući.

    "Spremni smo da otvorimo novo poglavlje u poslovnoj saradnji koju smo prekinuli zbog sankcija u poslednjoj dekadi prošlog veka. Ove godine planiramo da odavde uvezemo kontejner od 1.100 kilograma i da svake godine udvostručavamo otkup. Praktično možemo sve da otkupimo", dodaje on.

    Ono što su još pre Drugog svetskog rata u Jaši Tomiću započeli njegov deda i otac, uspešno je nastavio Mile. Dvojica sinova su tu da produže porodični biznis, mada svi Miškovići priznaju da nisu ni sanjali da će postati izvoznici u Japan. Doduše, već dugo rade za strane kupce, uglavnom iz Italije, Austrije i Nemačke. Perjem koje otkupljuju od proizvođača iz cele Srbije, njihova radionica u porodičnoj kući u Jaši puni jastuke i jorgane "Simpa". Ali, svakako je izuzetna čast naći se na spisku malobrojnih srpskih izvoznika u jednu od industrijski najrazvijenijih zemalja u svetu.

    "Pa, tajna je prvo u perju, odnosno paperju, koje se uglavnom dobija od banatskih gusaka. Radimo kvalitetno i pošteno, u šta su se uverili i kupci iz Japana. Volumen našeg perja iznosi 183, znatno iznad propisanog standarda, i malo ko može da nam konkuriše", s ponosim kazuje Mile, čija firma "Europer" iz Jaše Tomića jedina u Srbiji ima licencu za izvoz perja u Japan.

    Mišković danas ima svoje dilere po celoj Srbiji koje često čujemo po pijacama kako oglašavaju kupovinu robe povicima - perje, perje! U Jaši Tomiću oni su podigli postrojenja za obradu perja, posle kojeg je spremno za put u svet. Mihajlo kaže da Vojvodina i Srbija u guščarstvu imaju izuzetne potencijale jer raspolažu velikim prostranstvima, neiskorišćenim pustarama uz reke gde guske mogu da pasu. Danas se uzgoj gusaka još donekle zadržao uz reku Tamiš i oko Vršca.

    "Šteta, ispuštamo veliku šansu jer ovi proizvodi idu odlično na inostranom tržištu", kaže perjar iz Jaše Tomića koji sakupi najviše ove robe u Srbiji. On je odlučio da podigne farmu gusaka i to preporučuje i drugima, jer ona košta sedam hiljada evra, što je niska cena i država bi po njemu trebalo da se uključi u širenje ovog posla. O tome se vode razgovori i sa gostom iz Japana koji bi takođe bio jedan od partnera.

    U Jaši Tomiću juče je bio i Mirko Ostrogonac, koji ima farmu na salašu pored Subotice. On podseća da se u Subotici gradi klanica za guske što guščarima garantuje otkup mesa. Za perje već sada nema problema.

    "Mnogo mi je pomogao vaš ambasador u Japanu Đorđe Maksić. Izradio sam i projekat obnove guščarstva u Vojvodini, vredan oko milion evra. Očekujem da se u njega uključi i moj prijatelj Mile iz Jaše, koji je spremio prvi kontejner od 1.100 kilograma paperja za isporuku u Japan", kaže Kavaguči, čija kompanija perje koristi za prekrivače i jorgane.

    "Probaćemo sa Japancima da formiramo matično jato od 70.000 hibridnih guščića i podelimo ih domaćinstvima. Za samo pet godina, to bi trebalo Vojvodini da obezbedi pola miliona gusaka. A, kada se vratimo na nekadašnju produkciju od milion komada, onda možemo da budemo ozbiljan poslovni partner kompanijama iz Japana", poručuje Mile Mišković, prvi srpski perjar koji je sa svojom robom stupio na tle Japana.

    Od jedne guske, sa četiri čerupanja godišnje, može da se dobije kilogram kvalitetnog perja. Mile Mišković tvrdi da držanjem 100 gusaka može da se osigura mesečna plata od 200 evra. A, pravi biznis je sa farmom od 1.000 gusaka, što košta oko 6.000 evra. Osim perja, obezbeđen je i sav plasman guščjeg mesa, a za razvoj klanica za ovaj posao u Srbiji zainteresovani su biznismeni iz Italije.
    Komentara Pošaljite komentar

    Kliknite ovde da biste se ulogovali