VojvodinaCafe - Božićni koncerti horova u Novom Sadu
 • Božićni koncerti horova u Novom Sadu

  Hor novosadske Saborne crkve Sveti Georgije i gostujući Hor Voks Slavikum iz Beograda održaće 8. januara u Sinagogi tradicionalni božićni koncert "Posjetil ni jest, sviše Spas", najavila je Muzička omladina Novog Sada.  Hor Saborne crkve Sveti Georgije, pod dirigentskim vođstvom Bogdana Đakovića, nastavlja bogatu tradiciju srpskih, bačkih i novosadskih crkveno-pevačkih društava.

  Na repertoaru ima dela srpske, ruske i bugarske duhovne muzike 19. i 20. veka, odnosno veći broj pesama iz starije tradicije vizantijskog, srpskog srednjovekovnog i kasnijeg jednoglasja, kao i primere ruske višeglasne muzike 17. i 18 veka.

  Posebnu pažnju posvećuje savremenoj pravoslavnoj i hrišćanskoj bogoslužbenoj i koncertnoj duhovnoj muzici.

  Mešoviti kamerni hor Voks Slavikum, kojim diriguje Svetlana Krstić, čini grupa mladih entuzijasta i ljubitelja horskog pevanja, a prvi put se predstavio beogradskoj publici na Festivalu duhovne muzike 2009. godine, kada je i osnovan.

  Dve večeri kasnije, 10. januara, Turistička organizacija Novog Sada (TONS) i Udruženje "Vera, Ljubav, Nada" prirediće mini božićni koncert mešovitog Inkluzivnog hora "Ison", u okviru humanitarne akcije namenjene deci sa smetnjama u razvoju.

  Organizatori koncerta pozvali su Novosađane koji su u mogućnosti da, tokom koncerta u Info centru TONS-a, poklone muzičke žičane instrumente koji im više nisu potrebni tom udruženju i horu, kako bi pomogli darovitoj deci da se bave muzikom.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali