VojvodinaCafe - Dani kulture u Sirmiumu
 • Počinju Dani kulture u Sirmiumu

  U organizaciji Grada Sremska Mitrovica i Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici počinje višednevna manifestacija "Dani kulture u Sirmiumu".  Prvog dana u Mitrovačkoj gimnaziji univerzitetski profesor u Njujorku Micel Verner održaće predavanje na temu "Sirmium kao glavni grad Rimske imperije", dok će 27. marta u Carskoj palati direktor Narodnog muzeja u Zaječaru Bora Dimitrijević govoriti o Carskoj palati Feliks Romulijana - njenoj istoriji, sadašnjosti i budućnosti.

  Jedna od tema ovog skupa biće "Rimski Sirmium i car Konstantin: počeci hrišćanstva u carskom gradu".

  Antički Sirmium na čijim ostacima je podignuta današnja Sremska Mitrovica bio je jedna od četiri prestonice Rimskog carstva, odakle se upravljalo ogromnim prostranstvom od današnje Budimpešte, pa do grčkog ostva Krita.

  Ostaci Carske palate su slučajno pronađeni prilikom građevinskih radova 1957 godine, kada i počinje sistematsko arheološko istraživanje drevnog grada.

  Sredstvima ministarstava za kulturu i ekonomiju i regionalni razvoj u iznosu od gotovo dva miliona evra, Carska palata sada je trajno zaštićena i nalazi se na mapi "Putevima rimskih imperatora".
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali