VojvodinaCafe - Organizovano gledanje Jupiterovog satelita
 • Organizovano gledanje Jupiterovog satelita

  Savez astronomskih društava i astronomskih sekcija Vojvodine poziva građane u subotu uveče na Petrovaradinsku tvrđavu na posmatranje Jupiterovog satelita, Evrope.  Učestvovaće članovi astronomskih društva Zrenjanina, Bačke Palanke, Sremske Mitrovice, Rume, Pančeva, Vršca, Novog Sada. Posmatraće se i ostala tri Jupiterova velika satelita, zatim Mesec, Venera, Mars, Saturn i Plejade.

  "Ponesite svoje dvoglede, teleskope, fotoaparate, ili jednostavno samo dođite da posmatramo zajedno", piše u pozivu građanima na druženje nazvano "Vojvodina posmatra Evropu".

  Evropa je najmanji od četiri Jupiterova velika satelita, a ostala tri su Io, Ganimed i Kalisto. Sva četiri otkrio je Galileo Galilej i o tome je izvestio javnost januara 1610. godine.

  To otkriće spada u red najznačajnijih u istoriji jer je postalo jak dokaz Kopernikove teorije o heliocentričnom sistemu.

  Tada su naučni dokazi i naučna logika konačno potisnuli hiljadu godina vladajuće dogme crkve.

  Prečnik Evrope je 3.121 kilometar i ona je neznatno manja od Zemljinog Meseca, čiji je prečnik 3.474 kilometra.

  Evropa se ubraja u najzanimljivija tela Sunčevog sistema. Njena površina je ledena, sjajna i gotovo savršeno glatka jer kratere koje naprave meteoriti brzo poravna led.

  Veruje se da su ispod leda nalaze ogromne količine vode, te se pretpostavlja da dubina okeana na Evropi doseže i 50 kilometara.

  Astrobiologe podatak o okeanu naročito privlači i oni taj satelit uvršćuju među nekoliko najozbiljnijih kandidata za postojanje vanzemaljskog života.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali