VojvodinaCafe - Traktori ispred Banovine, sutra kreću za BG
 • Traktori ispred Banovine, sutra kreću za Beograd

  Nezadovoljni poljoprivrednici, koji protestuju zbog vladine agrarne politike, došli su sa desetak traktora ispred zgrade vlade Vojvodine, u pratnji policije. Deset traktora se trenutno nalazi ispred zgrade Vlade u Novom Sadu, i kažu da ne planiraju odatle da odu.  Kako saznaje B92, deset traktora je došlo uz pratnju policije, a trenutno ih obezbeđuje četvoro patrolnih kola. Poljoprivrednici su blokirali puteve u Novom Sadu, i to kod Temerinske petlje, kod Rimskih šančeva na starom putu prema Subotici i ka Beočinu.

  Na blokadama se propuštaju samo hitni slučajevi, a problema u saobraćaju ima na još skoro 30 mesta širom Vojvodine. Ipak poljoprivrednici su najavili da nemaju nameru da se zadržavaju u Novom Sadu, već da im je konačni cilj Beograd.

  Delegacija poljoprivrednika koji protestuju i ministar Ivica Dačić dogovorili su da im bude ipak dozvoljeno da sutra održe protestnu vožnju do Beograda.

  "Sa ministrom je dogovoreno da ukupno 100 traktora iz Vojvodine bude propušteno do Beograda, po 50 iz pravca Novog Sada i Pančeva", rekao je član pregovaračkog tima poljoprivrednika Jan Husarik.

  Trojica poljoprivrednika iz opštine Kanjiža uspeli su danas traktorima da se probiju do Beograda, uprkos tome što je policija zabranila dolazak traktorima u glavni grad.

  Jedan traktor, registrovan na opštinu Kanjiža, parkiran je kod zgrade "Pošta Srbije" u Takovskoj ulici, gde se nalazi i pripadnici saobraćajne policije koji, prema rečima poljoprivrednika, traže od njih da pomere vozilo.

  "Policija vrši na nas pritisak da isteramo traktore, pa ne znamo šta da radimo", rekao je agenciji Beta poljoprivrednik Čaba Boršoš i dodao da su sa njim i Atila Milutinović i Salman Zolta.

  Upitan gde su druga dva traktora kojima su stigli u Beograd, Boršoš je odgovorio da su "na jednom mestu".

  Opovo: Bejzbolkama lomili farove i šofer-šajbne traktora

  Tridesetak ljudi kod Opova bejzbol-palicama je polupala farove i šofer-šajbne traktora poljoprivrednika koji protestuju.

  "Iz automobila je izašao jedan čovek kome smo rekli da ne može da prođe, da puštamo samo žene sa decom i hitne slučajeve. On se vratio nakon pola sata sa njih tridesetak, koji su palicama polupali farove i šofer-šajbne na našim traktorima", rekao je Nenad Stojić za Radio-televiziju Vojvodine.

  Stojić je kazao da je šteta velika i izrazio nezadovoljstvo jer policija nije intervenisala iako je bila obaveštena.

  "Ovo nas neće uplašiti. Nema šanse da odustanemo, mogu da pucaju na nas, a mi ćemo istrajati u našim zahtevima", tvrdi Stojić.

  Protest poljoprivrednika počeo je u četvrtak, zbog odluke Vlade Srbije da poljoprivrednu proizvodnju regresira po prinosima, a ne po veličini obradivih površina, kako je bilo ranije.

  Poljoprivrednici iz velikog broja vojvođanskih opština krenuli su zato juče ujutro traktorima ka Beogradu, ali ih je policija zaustavila.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali