VojvodinaCafe - Simpozijum o istoriji Banata
 • Simpozijum o istoriji Banata

  U Baroknoj sali Skupštine grada Zrenjanina svečano je otvoren 17. Međunarodni simpozijum "Banat - istorija i multikulturalnost", na kome učestvuju naučni radnici iz Rumunije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Nemačke.  Naučni skup, na kome će učesnici podneti 49 radova, otvorio je Pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne manjine Andor Deli, istakavši da Vojvodinu, kao i banatsku višenacionalnu regiju, krasi zajedništvo.

  "Menjaju se vremena, granice i sastav stanovništva, ali ovo što je postignuto treba sačuvati za naredne generacije", poručio je Deli.

  Tradicionalni međunarodni naučni skup održava se u organizaciji Rumunskog društva za etnografiju, folklor iz Vojvodine, Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna i Univerziteta "Eftimije Murgu" u Rešicama.

  Pozdravljajući učesnike simpozijuma, generalni konzul Rumunije u Vršcu Aleksandru Murešan je izrazio zadovoljstvo što na simpozijumu dominiraju reči - zajedništvo i nauka.

  U okviru plenarne sednice, danas je promovisana zbirka radova sa prošlogodišnjeg simpozijuma, održanog u Rešici, dok će radovi ovogodišnjih učesnika biti prdstavljeni u okviru pet sekcija.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali