VojvodinaCafe - Kraj zagađivanja Velikog bačkog kanala
 • Kraj zagađivanja Velikog bačkog kanala

  Završetkom izgradnje centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za region Vrbas - Kula, biće stavljena tačka na zagađivanje Velikog bačkog kanala, kazao je danas ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.  Opština Vrbas dobila je danas prvi prečistač otpadnih voda. Izgradnja tog postrojenja, u koji je preduzeće "Karneks" uložilo 2 i po miliona evra značajan je korak ka rešavanju višedecenijskog ekološkog problema zagađenja Velikog bačkog kanala.

  Izgradnja Karneksovog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda jedan je od kapitalnih projekata u rešavanju skoro pola veka starog, ekološkog problema stanovnika vrbaske opštine. Prečistač je građen godinu dana, a rezultat je 100 odsto čista voda koja se iz tog preduzeća uliva u Veliki bački kanal.

  Višedecenijsko zagađivanje kanala Dunav - Tisa – Dinav uskoro će biti prošlost, kaže predsednik vrbaske opštine. Centralni gradski prečistač, čija je izgradnje u toku trebalo bi krajem ove ili početkom sledeće godine da počne da radi, nakon čega sledi i takozvano razmuljavanje kanala.

  Inače sistemsko rešavanje zagađenosti kanala počelo je pre nekoliko godina. Sada je taj posao na pola puta, kaže ministar Oliver Dulić, ali i dalje postoje veliki zagađivači poput "Vitala", koji u ovom momentu ne mogu izgraditi sopstveni prečistač, kaže on. Dulić kaže da će izgradnjom centralnog kolektora i taj problem konačno biti rešen.

  Pored ministra Dulića, radove na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, obišli su i pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Dušanka Sremački i predsednik opštine Vrbas Željko Vidović.

  Vidović je rekao da očekuje da će za pet godina Vrbas biti ekološki potpuno čist grad.

  Vrednost radova na centralnom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda za region Vrbas - Kula je 15,1 milion evra, a radovi bi trebalo da budu završeni za godinu dana.
  Komentara 1 komentar
  1. Avatar od jokisns
   jokisns -
   А кад ће републичко или покрајинско министарство за зашзиту животне средине да се мало позабави са заштитом Старе Тисе код Чуруга и Б.Градишта?Иначе је тамо катастрофално стање,а у некој другој држави такав рај би био пажен као мало воде на длану!
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali