VojvodinaCafe - Otvoren akva-park u Bačkom Petrovcu
 • Otvoren akva-park u Bačkom Petrovcu

  U Bačkom Petrovcu je otvoren akva-park "Petroland", u čiju izgradnju je slovačka kompanija Akva term invest do sada uložila 8,5 miliona evra. Time je okončana prva faza izgradnje turističko-rekreativnog kompleksa.  Kada za dve godine bude potpuno završen u projakt će biti investirano 22 miliona evra.

  Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je ovaj projekat doživeo najviše osporavanja, opsturukcija i kočenja od svih investicija u Vojvodini i da mu je zbog toga drago što je danas otvoren najveći akvapark u ovom delu Evrope.

  "Ovaj projekat je nova stranica u istoriji vojvođanskog turizma, jer neće biti stranog turiste koji dođe u Pokrajinu da ne poželi da poseti akvapark u Bačkom Petrovcu", rekao je Pajtić i dodao da projekat pruža veliku šansu razvoju sektora uslužnih delatnosti.

  Ono što razlikuje akva-park u Bačkom Petrovcu od većine ostalih kompleksa sličnih sadržaja je termalna voda koja se koristi u svim bazenima i omogućava nesmetan rad parka tokom većeg dela godine.

  Voda se crpi sa dubine od 800 metara i njena temperatura je oko 40 stepeni celzijusovih. U samim bazenima voda je rashlađena, a tokom zimskih meseci predviđeno je da bude oko 30 stepeni, što će omogućiti nesmetano kupanje, ali i zagrevanje vazduha u specijalnom balonu.

  Posao je u prvoj fazi dobilo 125 ljudi, a po okončanju poslednje faze izgradnje akva-parka u Bačkom Petrovcu biće zaposleno oko 500 ljudi.

  Akva-park nalazi se na samom ulasku u Bački Petrovac, na putu ka Novom Sadu, od koga je udaljen 18 kilometara. Sada je u funkciji šest hektara, a po završetku treće faze izgradnje prostiraće se na površini od 26 hektara.

  U parku se trenutno nalaze razni tobogani, bazeni za decu i odrasle, kao i dečje igralište i sportovi na pesku.

  Direktor akva-parka je najavio da će u narednim fazama biti izgrađen olimpijski bazen, amfiteatar, zatvoreni bazeni i bungalovi, a tokom 2013. planiran je i završetak izgradnje hotela.

  Svi bazeni obloženi su specijalnom podlogom iz Italije, koja onemogućava prisustvo bakterije u vodi koja izaziva pojavu legionarske bolesti, što je čest slučaj u ovakvim kompleksima.

  U okviru kompleksa nalazi se fabrika vode kojom se napajaju bazeni i savremen prečistač otpadnih voda. Ceo sistem akva-parka povezan je sa centralnom zgradom, u kojoj se vrši automatizovana kontrola tempereture i ispravnosti vode u bazenima.

  Slovačko preduzeće Akva term invest specijalizovano za hidrogradnju i do sada je izgradilo dva akva-parka u Evropi, a projektovalo je i akva-park u Bačkom Petrovcu.
  Komentara 2 Komentara
  1. Avatar od ANIBAS
   ANIBAS -
   Sad nećemo morati ići u Mađarske banje...moći ćemo se banjati i u svojoj kući,onako kako i dolikuje..
  1. Avatar od Zblj
   Zblj -
   Mene ovo neko zajebava?Skoro svaki dan prolazim tuda u zadnje vreme kolima i nisam skonto daje open
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali