VojvodinaCafe - Skup povodom obeležavanja godišnjice Milanskog edikta
 • Obeležavanje godišnjice Milanskog edikta

  Danas u Novom Sadu počinje trodnevni međunarodni skup koji predstavlja korak ka obeležavanju velikog jubileja - 17 vekova od donošenje Milanskog edikta 313. godine. Tema će biti sloboda veroispovesti i uverenja sa teološkog, institucionalnog i pravnog aspekta kako bi se široj javnosti približila važnost Milanskog edikta danas.  Kako je saopštila Patrijaršija, skup "Milanski edikt (313-2013) Osnova za slobodu veroispovesti i uverenje" održava se kao deo trogodišnjeg projekta "Neprolazna vrednost i trajna aktuelnost Milanskog edikta - u susret velikom jubileju 2013."

  Okupiće se predstavnici najznačajnijih evropskih udruženja crkava i verskih zajednica, poput Konferencije evropskih rabina, Komisije biskupske konferencije evropske zajednice, Zajednice protestantskih crkava Evrope, kao i eminentne stručnjake, teoretičare iz Srbije i Evrope.

  Konferenciju organizuju Odbor Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve za pripremu obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta kao koordinatora zajedno sa Asocijacijom nevladinih organizacija jugoistočne Evrope - CIVIS, austrijskom fondacijom PRO ORIENTE I švajcarskom fondacijom za mir i rešavanje kriza u saradnji sa Konferencijom evropskih crkava - KEK.

  Skup je organizovan sa blagoslovom patrijarha srpskog Irineja koji je potvrdio svoje prisustvo na skupu.

  Najavljeno i prisustvo predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića, državnog sekretara u Ministarstvu vera Bogoljuba Šijakovića, nadbiskupa beogradskog Hočevara, reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića, islamologa, profesora Darka Tanaskovića i članova diplomatskog kora.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali