VojvodinaCafe - Neki rekordi 79. Poljoprivrednog sajma
 • Neki rekordi 79. Poljoprivrednog sajma

  Na izložbi ovaca, na 79. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, najveće grlo je ovan ''Mića ll'' vlasništvo farme ''Čolić'' iz Bogatića, koji je težak čak 197 kilograma. ''Miću ll'' odgajio je Goran Čolić koji za svog mezimca kaže da je vrhunski primerak rase ''Virtemberg'', da ima dve i po godine, a služi za priplod.  Ovaj džinovski ovan dnevno pojede kilogram zrnaste hrane i pola bale sena, a prema Čolićevim rečima, na farmi ima još 140 ovaca plotkinja i 19 priplodnih ovnova različite linije.

  Prema Čolićevim rečima, tokom 24 meseca na toj farmi se proizvede od 400 do 420 jagnjića, a sva grla služe isključivo za priplod.

  Farma ''Čolić'' veliki deo grla izvozi u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Rumuniju i Hrvatsku.

  Prema rečima Čolića, poslednjih nekoliko godina isplativo je baviti se ovčarstvom, ali samo pod uslovom da se u posedu ima, kako je rekao, najmanje stotinak grla.

  Čolić sa ponosom ističe da su grla sa njegove farme proglašena apsolutnim šampionima ''Novosadskog sajma'', u svim starosnim kategorijama rase ''Virtemberg''.

  Šampionski jarac od 97 kilograma

  Apsolutni šampion 79. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu u kategoriji francuskih alpino koza je jarac težak čak 97 kilograma, vlasništvo Radoslava Malenkovića iz Dedina kod Kruševca.

  Po rečima Malenkovića, koji svom jarcu "iz inata neće da da ime", cena tog šampiona među kozama je 500 evra, mada, kako je rekao, vredi i celih 1.000 evra, jer "ni malo ne zaostaje za jarčevima iz uvoza".

  Koze i jarčevi iz Malenkovićevog obora osvojili su do sada 15 šampionskih pehara "Novosadskog sajma", a on kaže da su "koze su stalno na ispaši, a u štali su jedino kada je sneg".

  On smatra da se isplati držati koze zato što to, kako je kazao, potvrđuje i prosta matematika: "Jedna koza, za jedan period laktacije od 280 dana daje oko 1.000 litara mleka, a cena jednog litra je 80 dinara“.

  Malenkovićev kolega, kozar Ljubomir Vasić, čija se porodica izdržava isključivo od kozarstva, kaže da koza u ishrani koristi 600 do 700 vrsta trava i da je zbog toga njeno mleko izuzetno zdravo.

  „Sve više se preporučuje da se pije kozje mleko, jer koza ne može da oboli od tuberkuloze, a preko mleka prenosi antitela na čoveka što stvara otpornost na tu bolest“, kaže Vasić.

  On je naveo i zanimljiv detalj da koza, dok je na ispaši dnevno pojede do 15 kilograma trave, a kada je u štali dovoljno joj je svega dva kilograma sena.

  Nerast "Tempo" od 500 kilograma

  Najveća atrakcija izložbe svinja na 79. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu je nerast "Tempo" težak čak 500 kilograma, vlasništvo Rolanda Hola iz sela Doroslovo, kod Sombora.

  "Tempo" služi za priplod, ima tri godine i uvezen je iz Holandije, a kako je rekao njegov vlasnik, samo je jedan nerast u istoriji "Novosadskog sajma" bio teži od "Tempa".

  "To je bilo 1973. godine kada se na izložbi svinja našao nerast težine 513 kilograma", kazao je Holo i dodao kako je džin iz njegovog obora pre tri dana, prilikom ulaska u Sajam težio tačno pola tone.

  Roland Holo je najavio da će naredne godine na jubilarnom 80. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, izložiti nerasta koji će "biti rekorder svih vremena".

  Radi se o "Tempovom" mlađem bratu "Tompu" koji trenutno ima 453 kilograma i koji će, po Holovoj proceni, naredne godine imati više od 530 kilograma.

  "Tempo" će završiti u klanici, ali će i tada obarati rekorde, jer će, kazao je Holo, naredne godine biti izložen na "Šunka festu", a izvesno je da niko na toj manifestaciji neće moći da dopremi veću šunku.

  Roland je inače kazao kako na porodičnoj farmi Holo rade on, njegova dva brata i otac i da godišnje proizvedu 4.000 prasadi tovljenika, te da svake treće nedelje imaju 200 novih prasića.

  "Na farmi imamo 150 krmača, a postali smo rekorderi po tome što u proseku imamo 13,9 živih prasadi po jednoj krmači", kazao je Holo dodajući da sa njihove farme celokupna proizvodnja unapred prodata.

  Prodat najskuplji eksponat Poljoprivrednog sajma

  Na 79. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu prodat je najskuplji eksponat - kombajn za šećernu repu "evro tigar" nemačke firme "Ropa" vredan 540.000 evra.  Kombajn ima zapreminu bunkera više od 40 kubnih metara koji obezbeđuje najsavremeniju tehnologiju za vađenje šećerne repe. Mašina ima "mercedes-bencov" motor od 604 "konja", najmoderniju pogonsku tehniku, a sve komande potpuno su kompjuterizovane.

  "Evro tigar" izložen je na štandu novosadske kompanije "Profiagrar", koja se bavi prodajom poljoprivredne mehanizacije. Stručnjaci te firme objašnjavaju da se uz "evro tigra" prinos šećerne repe uvećava i do dve tone, odnosno 80 evra po hektaru. Kombajn ima specijalne oštre noževe koji list praktično "obriju" sa korena repe. Na taj način slatki koren se vadi sa očuvanom glavom bez lista što višestruko uvećava dobit.

  Do pojave "evro tigra" za najskuplji eksponat važio je kombajn nemačke firme "Holmer", takođe, za šećernu repu, koji se nudi po ceni od 404.000 evra.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali