VojvodinaCafe - Izložbe lutaka na Festivalu pozorišta za decu
 • Izložba posvećena lutkarskoj umetnosti

  U okviru 19. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji se održava u Subotici od 20. do 26. maja, biće otvoreno nekoliko izložbi posvećenih lutkarskoj umetnosti i umetnicima koji se bave izradom ovih specifičnih "glumaca", kao i pozorišnih plakata inspirisanih festivalom, najavili su organizatori.  Biće predstavljene izložbe iz Poljske, Hrvatske i Srbije: "Poljske pozorišne lutke", "Festivalski plakat", "Ljubav je tu", "Lutke2 (Lutke na kvadrat)" i "Lutko moja, lutkice".

  Postavka "Poljske pozorišne lutke" deo je ovogodišnjeg programa posvećenog poljskom lutkarstvu, a nastala je u saradnji sa Arheološkim i etnografskim muzejom iz Lođa (Poljska).

  Izložbu, koja prikazuje radove najznačajnijih poljskih dizajnera posljednjih 50 godina, otvoriće 20. maja u Otvorenom univerzitetu u Subotici ambasador Republike Poljske u Srbiji Anžej Jasionovski i posetioci će moći da je pogledaju do 27. maja.

  Sa majstorstvom poljskih lutkara, od 28. maja do 10. juna, upoznaće se Novosađani, u Pozorištu mladih u Novom Sadu, od 11. do 24. juna izložba će biti postavljena u Ustanovi kulture Palilula u Beogradu, a zatim i u Ljubljani, Mariboru i Zagrebu.

  Izložba "Festivalski plakat", nastala u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti iz Beograda, obuhvata dela studenata četvrte godine studijskog programa "Dizajn": Nikole Rakića, Sanje Kusturice, Meri Ivanovske, Tamare Jovanović, Ivane Stojković, Tijane Smiljković, Nevene Živić, Dragiše Trojančevića i Darije Baste. Biće postavljena od 21. do 27. maja na Otvorenom univerzitetu.

  U okviru autorske izložbe lutaka Marije Malbaš pod nazivom "Ljubav je tu", koja će biti otvorena od 21. do 27. maja u Gradskoj biblioteci u Subotici, biće izložene lutke različitih likovnih stilova i tehnoloških tipova: ginjoli, javajke sa kratkim campuritom, kombinovani stil, govorni ginjoli... Postavka "Lutke2 (Lutke na kvadrat)" u Gradskoj biblioteci u Subotici, hrvatskog autora Ivana Špoljareca, predstavlja prikaz odabranih portreta lutaka koje su tokom proteklih godina gostovale na Međunarodnom festivalu kazališta lutaka (PIF) u Zagrebu, bilo kao "glumci" u predstavama ili kao eksponati na izložbama.

  "Lutko moja, lutkice" je presek višegodišnjeg rada Malog lutkarskog pozorišta Kelebija, zapravo lutkarske sekcije u subotičkoj Osnovnoj školi "Sečenji Ištvan", a posetioci će ovu postavku moći da vide u Gradskoj biblioteci u Subotici.

  U okviru takmičarskog programa 19. Međunarodnog festivala pozorišta za decu biće izvedene 23 predstave iz 15 zemalja: Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Čile, Egipat, Francuska, Hrvatska, Mađarska, Italija, Makedonija, Poljska, Rumunija, Rusija, Slovenija, Srbija, Španija i Velika Britanija.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali