VojvodinaCafe - U Vojvodini glasanje za pokrajinsku skupštinu
 • U Vojvodini glasanje za pokrajinsku skupštinu

  Više od milion i 735.000 građana Vojvodine s pravom glasa izjasniće se u nedelju, 20. maja, u drugom izbornom krugu koga žele za predsednika Srbije, kao i o drugoj polovini od ukupno 120 poslanika u pokrajinskoj skupštini.  Na izborima 6. maja izabrano je 60 pokrajinskih poslanika po proporcionalnom sistemu, a ostali mandati biće raspodeljeni pošto se 20. maja u 60 izbornih jedinica u pokrajini, birači u svakoj od njih opredele za jednog od dva kandidata plasirana u drugi krug izbora po većinskom modelu.

  Većinski izborni sistem omogućava da u pokrajinski parlament uđu predstavnici svih 45 vojvođanskih opština ili gradova.

  U Novom Sadu bira se najviše poslanika - sedam, u Subotici četiri, u Zrenjaninu i Pančevu po tri, u Somboru i Kikindi po dva, dok ostale opštine daju po jednog poslanika, izabranog na osnovu većinskog sistema.

  Najviše kandidata, ukupno, 50, ima koalicija "Izbor za bolju Vojvodinu - Bojan Pajtić" koju predvodi DS, i koalicija "Pokrenimo Vojvodinu - Tomislav Nikolić" okupljena oko SNS sa 31 kandidatom.

  Koalicioni blok SPS-PUPS-JS-SDPS imaće 16, SVM 10, LSV osam i URS dva kandidata.

  Za ulazak u pokrajinski parlament takmičiće se i po jedan kandidat "Preokreta" odnosno Liberalno demokratske partije, Demokratskog saveza Vojvođanskih Mađara i Demokratske stranke Srbije.

  Prema konačnim rezultatima izbora po proporcionalnom modelu, koalicija okupljena oko DS osvojila je 16 mandata, SNS i njeni partneri dobili su 14 poslaničkih mesta, koalicija koju predvodi SPS devet, a LSV ima osam poslanika.

  U pokrajinsku skupštinu ulazi i pet poslanika iz SRS i po četiri iz DSS-a i SVM-a.

  Građani u Vojvodini glasaće na ukupno 1.787 biračkih mesta.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali