VojvodinaCafe - U porodilištu oprema od pola veka
 • U porodilištu oprema od pola veka

  Nemaština neslućenih razmera u Ginekološko-akušerskom odeljenju Opšte bolnice u Kikindi. Samo zahvaljujući ogromnom entuzijazmu kompletnog medicinskog osoblja, nadoknađuje se hronični nedostatak elementarnih uslova za rad, pa bebe i u takvim, krajnje nepovoljnim, uslovima, ipak bez problema stižu na svet.  Načelnik dr Predrag Veljković, zabrinut i nespokojan, nabraja sve ono što nedostaje odeljenju na čijem je čelu. Prvo, veli, u oči padaju dotrajali porođajni stolovi iz prošlog veka, odavno zreli da budu - muzejski eksponat, a ne osnovni, nezaobilazni, upotrebni inventar u jednoj savremenoj zdravstvenoj ustanovi.

  - Tim stolovima, na kojima se novi život stvara, odavno je istekao upotrebni rok kaže dr Veljković.

  - Kupljeni su pre skoro - pola veka. Medicina je u međuvremenu u tom smislu silno uznapredovala. A mi, eto, decenijama tapkamo u mestu. Ne znam da li je tako i u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji. Dotrajalo je i osvetljenje u porođajnoj sali staro četvrt veka, pohabane podne pločice... Nema šta ne fali: posteljina, jastučnice, spavaćice i papuče za porodilje... Dovijamo se na sve načine da prevaziđemo ovu neveselu situaciju. Uprava naše ustanove, svesna težine problema, verujem, čini sve da nadomesti ovu hroničnu nestašicu. Konkretnog pomaka ka boljem, nažalost, nema.

  Dr Veljković napominje da je krajnje vreme da se zameni skalamerija od četiri porođajna stola s kojima porodilište raspolaže. Treba, dodaje, pod hitno nabaviti barem tri nova. Cena jednog kreveta je, inače, oko 4.000 evra. Za kompletnu obnovu ginekološko-akušerskog odeljenja neophodno je nešto više od 600.000 dinara. Tih para bolnica na svom računu nema, a ne može da ih obezbedi ni s višeg nivoa, odnosno od resornog ministarstva i nadležnog pokrajinskog sekretarijata.

  Medicinari su se, s tim u vezi, požalili lokalnoj samoupravi. U opštini su odmah reagovali i poslali 300 pelena, 40 peškira... Premalo da bi se osetnije ublažile nevolje. Opštinari su, u tom smislu, uputili javni apel firmama, ustanovama i pojedincima, da se uključe u akciju pomoći lokalnom porodilištu.

  Na stare, rasklimane, porođajne stolove ležu mlade mame iz Kikinde i okoline. Na istim tim stolovima i one su došle na svet, kao i njihove - mame. Isti, dakle, ležaj - od bake do unuke.
  Komentara Pošaljite komentar

  Kliknite ovde da biste se ulogovali